Születés hete a Pécsi Család és KarrierPONT szervezésében

Rendezvény dátuma: 
2018-05-02 12:30 - 2018-05-05 12:30

A legszebb dolog, egyben a legnagyobb vállalás a gyermek. A hagyományos Születés hete rendezvénysorozat 2018-ban a Pécsi Család és KarrierPONT szervezésében zajlott, május 2-5. között.

További fotók a  rendezvényről ITT!

A Család és KarrierPONT munkatársai – későbbi tevékenységük előkészítéseként – leendő célcsoportjukat megszólítva olyan előadók meghívásáról gondoskodtak, akik a leendő édesanyákat az élet minden területéről ellátták praktikus információkkal.

A négy napos rendezvénysorozat részeként jogi és pénzügyi kérdésekre kaphattak választ a jelenlévők, de az egészséges életmód, a babagondozással összefüggő tartalmak is megjelentek a napirendben. Külön panelt szántak a szülők mentális megtámogatására, amelynek részeként az érdeklődők megismerhették a babával kapcsolatos egészségügyi vészhelyzetek elhárításának módjait, a dúlák és bábák szerepét, a pécsi és mohácsi szülészeteket.

A program sorozat az „EFOP 1.2.9-17-es számú, a „Munka ÉS Család – A nők munkaerő-piaci helyzetének javítása és Nő-Köz-Pont létrehozása Pécsett” projekt részeként valósult meg.

A programok ideje alatt légvárral, trambulinnal és játszósarokkal vártuk a gyerkőcöket.

 

A Születés Hete tizenöt esztendős múltra visszatekintő országos rendezvénysorozat, amely a gyermekvállalás miatt új szerepekkel és szerepkonfliktusokkal szembenéző nő és családja számára független, hiteles segítséget kínál.

Pécsett az alábbi ingyenes programokkal vártuk a babát tervező párokat, várandós kismamákat, a kispapákat, kisbabás anyukákat és apukákat, illetve az őket támogató családtagokat.

RÉSZLETES PROGRAM

Május 2. szerda

9:30-10:15 Kerekítő - bemutató foglalkozás, Dr. Harmatné Horesnyi Máriával

10:30-11:15 Öko babagondozás - előadás, Bereczki-Barna Szilvia (Hurcibaba Klub)

11:30-12:15 Otthon készíthető natúr kozmetikumok - workshop, Hudson Szandrával

13:00-13:45 Munkaügyi kérdések kismamáknak, munkába visszatérőknek - előadás, Kis-Márton Adrienn

14:00-14:45 Apró léptek - Tudatos pénzügyi tervezés, Erdei Adina

15:00-16:30 Joggal vagy szabad anyaként is - előadás, Dr. Zeller Judit TASZ

17:00 Így szülhetünk a Pécsi Szülészeti Klinikán - interaktív beszélgetés, Kaizer Melindával

Május 3. csütörtök

9:30-10:15 Örökmozgó - bemutató foglalkozás, Varjú Kata

10:30-11:15 Mozgásfejlődés - előadás, Varjú Kata

11:30-12:15 Gondolatok a korai fejlesztésről - előadás, Perlaki Mónika

13:00-14:30 Női egészség, egészséges nőiség - előadás, Almási Edina

15:00-16:30 Szülésre felkészítő foglalkozások - előadás, Bóni Tünde

17:00 Így szülhetünk Szigetváron - interaktív beszélgetés

Május 4. péntek

9:30-10:15 Beszélő babakezek - bemutató foglalkozás, Béczi Bernadett

10:30-11:15 Babahordozás - előadás/workshop, Bereczki-Barna Szilvia (Hurcibaba Klub)

11:30-12:15 LoveYour Belly - előadás, Gyarmati Bea

13:00-14:30 Anya kezdődik! Fogak és hozzátáplálás a gyakorlatban, Zeller Zsófia

15:00-16:30 Az ölelés ereje- A testközelség hatása a csecsemőre, Fauszt Franciska

17:00 Így szülhetünk a DaVinci Magánklinikán - interaktív beszélgetés, Scherer Bea

Május 5. szombat

9:30-10:15 Csecsemő újraélesztés - workshop, Iveszics Tünde

10:30-11:15 Segítők a szoptatás körül/Szoptatni akarok, kihez forduljak?, Dr. Mikó-Baráth Eszter

11:30-12:15 Biztonságos gyógyszerek, vizsgálatok szoptatás alatt, Dr. Zeller Zsófia

13:00-14:15 Apává válni - saját élmény beszámoló, Szieberth Ádám

14:30-15:00 Pécsi Dúlakör bemutatkozása

15:00-16:30 Mi van a bábatáskában? Biztosnágos szülés otthon is, Bóni Tünde

17:00 Így szülhetünk Mohácson - interaktív beszélgetés, Weszné Sülle Mariann

 

Kerekítő Mondókás Mondóka

május 2. (szerda) 9:30-10:15

Sok szeretettel várt minden kedves leendő és gyakorló Édesanyát Dr. Harmatné Horesnyi Marika a Kerekítő Mondókás Mondóka című foglalkozásra.

Marika óvónő, pedagógia tanár és zenepedagógus. Egy EU-s díjat nyert országos projekt - amely ma már a határon túlra is átkerült - tagjaként Pécsett több helyen is tart Kerekítő Mondókás Móka foglalkozásokat. 

A foglalkozás során a magyar néphagyomány remekeit - lovagoltatók, arcsimogatók, kézjátékok, csiklandozók - játszották a résztvevők a babákkal. A "höcögés, göcögés és kacagás" a 0-3 éves korosztállyal garantált volt.

A foglalkozás résztvevői az eredeti népi hangszerekkel is megismerkedhettek, közösen énekeltek népdalokat, kánonokat a picik nagy élvezetére. Ezt a célt szolgálták a dramatikusan előadott népi hangutánzók is.

Ajánlott olvasnivaló: ITT

Helyszín: Pécs, Várady A. u. 7/2

A program ingyenes


Ökotudatos babagondozás - Dr. Bereczki-Barna Szilvia előadása 

május 2. (szerda) 10:30

Egy baba lábnyoma kicsi, de az ökológiai lábnyomáról ez már kevésbé mondható el. A pelenkázás, a táplálás, az öltözködés, a különféle “nélkülözhetetlen” technológiai eszközök hatalmas ökológiai lábnyomot hagynak, pedig a baba még lépni sem tud. 

A bevett szokásokon változtatni nem könnyű, de nem is lehetetlen. Érdekelnek a hogyanok és a mindennapi praktikák? Ha igen, akkor Dr. Bereczki-Barna Szilvia előadásán a helyed. 

Előadónkról:
Dr. Bereczki-Barna Szilvia, a Hurcibaba Egyesület babahordozási és mosható pelenkázási tanácsadója. Négy gyermek édesanyjaként 11 éve gondoz csecsemőt, miközben igyekszik minél kevesebb hulladékot termelni az átlagos városi háztartásában.

Helyszín: Pécs, Várady A. u. 7/2

A program ingyenes

Szeretettel vártunk minden érdeklődőt!


Ismerkedés a natúr kozmetikumokkal - Workshop Hudson Szandrával 

május 2. (szerda) 11:30–12:15

Idén lehetőség nyílt arra, hogy látogatóink egy, a natúr kozmetikumok készítése és használata iránt elkötelezett, tapasztalt és hivatásában szenvedélyes szakember, Hudson Szandra vezetésével pillantsanak bele a természetes kozmetikumok világába.

Szandra a Natura Con Te manufaktúra megálmodója és tulajdonosa, több éves tapasztalattal rendelkezik a friss, organikus, élettel teli kozmetikumok készítése terén.
A Natura Con Te sheavaj alapú habokat és hidratáló krémeket, kakaóvaj alapú természetes dezodorcsaládot ölel fel. A márka eddig tizenötféle kozmetikummal van jelen az Európai Unió kozmetikai listáján.

Szandra saját szavaival így ajánlja az általa tartott workshopot a látogatóknak:

"Olyan egészségtudatos embereknek készítek krémeket, dezodorokat, akik valamilyen érzékenység miatt vagy saját elhatározásukból hátat fordítottak a vegyszerek használatának és a bolti kozmetikum helyett a frisset részesítik előnyben. Azt tapasztaltam, hogy az édesanyák különösen nyitottak a természetes alapanyagok megismerésére és először a gyerekeiknek vesznek ilyen kozmetikumot, majd maguk is használni kezdik, később már a családjuk többi tagját is ezzel lepik meg.

Várok minden érdeklődőt, aki kíváncsi az alapanyagokra (nyers kakaóvaj, sheavaj, hidegen sajtol növényi olajok) és a készítés fortélyaira!
Annyit elárulhatok, hogy kevergetünk is és a kéz nem marad sheahab nélkül! Gyertek!"

Minden érdeklődőt szeretettel vártunk!

Ajánlott olvasnivaló: ITT

Helyszín: Pécs, Várady A. u. 7/2

A program ingyenes


Kismama Útikalauz - Igényelhető ellátások a várandósság alatt 

május 2. (szerda) 13:00

Szakértő előadónk, Kiss-Márton Adrienn, független munkaügyes a várandósság alatt és után igényelhető társadalombiztosítási ellátásokról tájékoztatta az érdeklődőket. 

Adrienn közel 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik a munkaügy, az ellátások és az ezekhez kapcsolódó szakmai kihívások kezelésének terén. A munkavallalovagyok.hu oldal megálmodójaként és motorjaként arra törekszik, hogy minden munkavállaló legyen tájékozottabb az őket megillető jogokkal és kötelezettségekkel kapcsolatban.

A Kismama Útikalauz szerzőjeként és tanácsadóként közvetlen kapcsolata van a gyermeket vállaló párokkal, és konzultáció keretében készséggel segít a rendelkezésre álló ellátások maximalizálásában.

Előadására szeretettel vártunk minden szülőpárt és támogató családtagot.

Helyszín: Pécs, Várady A. u. 7/2

A program ingyenes


7 lépcsőfők - Az anyagi biztonság megteremtése az Apró Léptekkel

május 2. (szerda) 14:00–14:45

Minden szülőt - teljesen természetes módon - csemetéjének biztonsága és jövője foglalkoztatja leginkább. Életünk során átlagosan 18-22 komolyabb pénzügyi döntést hozunk, de egyáltalán nem mindegy, hogy ezt megtervezetten és minden lehetőséget figyelembe véve tesszük, vagy elhamarkodottan, információk hiányában - főként, ha nemcsak magunkat, hanem gyermekeinket és családunkat is anyagi biztonságban szeretnénk tudni.

Az előadás során beszélgettünk arról, mit is jelent a pénzügyi tudatosság, bemutattuk, hogyan dolgozunk, pontosan mivel foglalkozik egy független pénzügyi tanácsadó, hogyan épül fel egy családi pénzügyi és egy ezt lekövető intelligens életpálya-terv, milyen komolyabb anyagi kihívásokra érdemes felkészülni - és mi az a hét egyszerű lépés, amivel átformálhatjuk családunk pénzügyeit, s ezzel gyermekeink lehetőségeit is.

Az Apró Léptek Csapata hét éve, nap mint nap azon munkálkodik, hogy a szülőkhöz eljussanak azok a fontos információk, lehetőségek, amikkel egyrészt több maradhat bent a családi kasszában, másrészt pedig anyagilag meg tudják alapozni gyermekeik életét. Személyes családi pénzügyi tervezéssel foglalkozunk, célunk azonban messze túlmutat a tanácsadáson: hisszük, hogy együtt sikerül társadalmi szinten is változást generálnunk, így mottónk valóra válik: „Tudatos szülő, szabad gyermek.”

Szeretettel vártunk minden érdeklődőt!

Ajánlott olvasnivaló: ITT

Helyszín: Pécs, Várady A. u. 7/2

A program ingyenes


"Így szülhetsz Baranyában" - a Vasutas Művelődési Házban

május 2. (szerda) 17:00

Idén is a Születés Hete Pécs rendezvénysorozat keretein belül adtunk lehetőséget minden nap más-más baranyai szülészet képviselőinek a kismamákkal való személyes találkozásra és beszélgetésre. Szerettünk volna minél szélesebb képet nyújtani arról, hogy hol, milyen szemléletben dolgoznak, és hol tart a baranyai szülészet az országos és nemzetközi trendekhez képest.

A kismamák, kispapák és támogató családtagok választ kaphattak többek között az alábbi kérdésekre is:

- Melyek a bababarát kórházak?
- Mit jelent a baba és anya egységének megőrzése a kórházi ellátás során?
- Hol milyen lehetőség van a vajúdásra, milyen szemlélettel kísérik vagy vezetik a szülést?
- Milyen lehetőségek vannak az aranyórára?
- A császármetszéssel szülő anyák milyen segítséget kaphatnak a posztoperációs időszak során?
- Tervezett esetekben van-e már lehetőség a gyengéd császármetszéses születés kivitelezésére?
- Hogyan történik az újszülöttek ellátása?
- Mi történik, ha a baba intenzív ellátásra szorul?
- Van-e szakirányú képzettsége a személyzetnek a szoptatás támogatására?

Így szülhetünk a Pécsi Szülészeti Klinikán - interaktív beszélgetés

A válaszra lehetőséget kaptak:

05. 02-én 17:00 órától a PTE- Szülészeti Klinika

05. 03-án 17:00 órától a Szigetvári Kórház Szülészeti Osztálya

05. 04-én 17:00 órától a DaVinci Magánklinika.

05. 05-én 17:00 órától a Mohácsi Kórház Szülészeti Osztálya

Helyszín: Pécs, Várady A. u. 7/2

A program ingyenes

Szeretettel vártunk minden érdeklődőt!


Örökmozgó - Foglalkozás és előadás Varju Katával

május 3. (csütörtök) 9:30–11:15

Idén abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy előadónk, Varju Kata mozgásfejlesztő pedagógus nem pusztán bevezette a résztvevőket az Örökmozgó program rejtelmeibe, de hallhattunk egy értékes és hasznos előadást a koordinált mozgás - hatékony tanulás témakörében is.

Az előadás fontosabb kérdései:

- A mozgásfejlődés és az értelmi képességek közötti összefüggések 
- Intő jelek, melyek megkésett fejlődésre utalhatnak 
- A mozgásterápiák által kínált lehetőségek az idegrendszeri éretlenségek megelőzésére és kezelésére 

Kata mozgásfejlesztő pedagógusként dolgozik 8 éve. Hetente mintegy 180 gyermek "fordul meg a kezei között" csecsemő kortól egészen kisiskolás korig. Mozgásterápiás foglalkozásai egy rendkívül hatékony mozgásfejlesztő módszer, a komplex mozgásterápia gyakorlatira épülnek. A mozgásfejlesztés legfontosabb feladata a különböző fejlődési eltérések, az egyensúlyi és mozgáskoordinációs problémák, a tanulási, figyelmi és viselkedési nehézségek, az éretlen idegrendszeri működés megelőzése illetve kezelése.

3 éve egy egyedülálló iskolafelkészítő programot is indítottak az Orgonácska magánóvodában, ahol a feladatlapok helyett a mozgás a legfőbb eszköze a sikeres tanulási folyamatokhoz szükséges részképességek fejlesztésének. 

Kata saját szavaival így jellemzi a munkája és hivatása esszenciáját:

"Hiszem, hogy ha odafigyelünk a gyermekeinkre és megadjuk nekik a megfelelő támogatást, akkor csökkenthetők vagy teljesen megelőzhetők a későbbiekben jelentkező tanulási, viselkedési problémák."

Szeretettel vártunk minden érdeklődőt!

Helyszín: Pécs, Várady A. u. 7/2

A program ingyenes


Szülünk, születünk - A szülésfelkészítésről Bóni Tünde bábával

május 3. (csütörtök) 15:00–16:30

A szülés folyamata hormonok, izmok, idegek, érzések, illatok, emlékek, vágyak, félelmek, kapcsolatok, sav-bázis egyensúly és anyagcsere-termékek összjátéka.

Ha olyan történésnek kell alávetnie magát az anyának, amit nem ismer, amitől fél, amit nem akar (stressz), izmai megfeszülnek, ezért a szervezetében a savas anyagcsere termékek felszaporodnak, az oxigén csere romlik (ez hatással lehet a baba oxigén ellátására is).
A stressz hormon (adrenalin) szintje szintén megemelkedik, így a szülést segítő szeretethormon (oxitocin) hatása csökken, a fájdalomcsillapító boldogsághormon (endorfin) áramlása romlik, és a fájdalom erősebbé válik. Ebben az esetben a belső bizonytalanság, a diszkomfort érzés talaján pedig nagyobb eséllyel alakul ki olyan komplikáció, ami beavatkozást igényel. 

Mardsen Wagner professzor tanulmányából tudjuk, hogy egy beavatkozást nagyobb eséllyel követ egy következő beavatkozás, azt pedig pedig még nagyobb eséllyel egy következő („beavatkozási kaszkád” Mardsen Wagner.) Ennek vége pedig inkább lehet negatív szülésélmény, önbizalom csökkenés ( „nem tudok szülni”), ami befolyással lehet az anya-gyermek kapcsolatra, szoptatásra, párkapcsolatra, akár predesztinálva a gyermekágyi depresszióra, baby-bluesra is.

Persze ennek a fordítottja is igaz. Ha egy nő tisztában van azzal, hogy mit jelent a szülés, mi fog vele történni és miért, milyen lehetőségek közül választhat, miért jó, ha a testének jelzéseire reagál ő is és a segítői is, hogyan kommunikálhatja kéréseit és mikor, milyen orvosi beavatkozásokra számíthat és miért, milyen beavatkozások alól kérhet mentességet, akkor képes lesz ellazulni, átengedni magát a hullámoknak és a szülés élményét sajátjaként élheti meg, megtapasztalva belső erejét, ami tovább segíti az anyává válás útján, női minőségének kiteljesedésében.

A későbbi gyermekvállalási kedvet is pozitívan befolyásolja, ha egy nő megtapasztalja, hogy teste képes szülni.

Bóni Tünde, független bába előadásából az érdeklődők megtudhatták hogy miért, milyen szemléletben és milyen módon érdemes felkészülni a szülésre annak érdekében, hogy a szülés valóban saját élménye legyen annak, aki szül, és aki születik.

Szeretettel vártunk minden érdeklődőt!

Ajánlott olvasnivaló: ITT

Helyszín: Pécs, Várady A. u. 7/2

Az előadás ingyenes


"Így szülhetsz Baranyában" - A Vasutas Művelődési Házban

május 3. (csütörtök) 17:00

Idén is a Születés Hete Pécs rendezvénysorozat keretein belül adtunk lehetőséget minden nap más-más baranyai szülészet képviselőinek a kismamákkal való személyes találkozásra és beszélgetésre. Szerettünk volna minél szélesebb képet nyújtani arról, hogy hol, milyen szemléletben dolgoznak, és hol tart a baranyai szülészet az országos és nemzetközi trendekhez képest.

A kismamák, kispapák és támogató családtagok választ kaphattak többek között az alábbi kérdésekre is:

- Melyek a bababarát kórházak?
- Mit jelent a baba és anya egységének megőrzése a kórházi ellátás során?
- Hol milyen lehetőség van a vajúdásra, milyen szemlélettel kísérik vagy vezetik a szülést?
- Milyen lehetőségek vannak az aranyórára?
- A császármetszéssel szülő anyák milyen segítséget kaphatnak a posztoperációs időszak során?
- Tervezett esetekben van-e már lehetőség a gyengéd császármetszéses születés kivitelezésére?
- Hogyan történik az újszülöttek ellátása?
- Mi történik, ha a baba intenzív ellátásra szorul?
- Van-e szakirányú képzettsége a személyzetnek a szoptatás támogatására?

Így szülhetünk Szigetváron - interaktív beszélgetés

05. 03-án 17:00 órától a Szigetvári Kórház Szülészeti Osztálya

05. 04-én 17:00 órától a DaVinci Magánklinika.

05. 05-én 17:00 órától a Mohácsi Kórház Szülészeti Osztálya

Helyszín: Pécs, Várady A. u. 7/2

A program ingyenes

Szeretettel vártunk minden érdeklődőt!


Beszélő babakezek - A jelek nyelvén beszélni

május 4. (péntek) 9:30

Interaktív, zenés a látogatók közreműködésére építő bemutató, melyet Béczi Bernadett babajelbeszéd oktató és három gyermekes édesanya tartott. 

Betti 2014 óta tart babajelbeszéd tanfolyamokat Pécsett, és segíti a szülőket, hogy hatékony, ugyanakkor bensőséges kommunikációs csatornát építsenek ki gyermekeikkel. Foglalkozásokat tart bölcsődékben, és rendszeresen dolgozik együtt kisgyermek nevelőkkel is.

A bemutató menete:
- Zenés, játékos jelelés
- Néhány játék megismertetése a résztvevőkkel
- A babák kedvenc jeleinek bemutatása
- Kérdések megválaszolása a résztvevők számára

Betti személye és felkészültsége garancia volt a tartalmas, értékes és jó kedvvel együtt töltött időre.

Minden érdeklődőt szeretettel vártunk!

Helyszín: Pécs, Várady A. u. 7/2

A program ingyenes


Love your belly Gyarmati Beával - Lányok, zárjunk össze! 

május 4. (péntek) 11:30–12:15

Szakértőnk, Gyarmati Bea táplálkozási és életmód tanácsadó, sporttáplálkozási tanácsadó, komplementer hormonegyensúly tanácsadó, élelmezésvezető, edző, LoveYourBelly oktató.

Saját bevallása szerint:

"Nem voltam sportos gyerek, kamaszkoromtól küszködtem a testsúlyommal, nincs olyan divatos kúra, amit ki ne próbáltam volna. Fogytam, aztán híztam Ezek nyomát a mai napig a bőrömön viselem. A saját utamat végig járva jutottam a sporthoz, és az észszerű, kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozáshoz. Nem hiszek a csodabogyókban, diétákban. Ami segített, az a tudatos életmódváltás volt.

Két gyermekem van, miattuk és a 10 év közoktatásban eltöltött idő miatt is (hiszen az eredeti szakmám tanítónő) fordulok különös figyelemmel a gyermekek, és a családok felé. Az életem az, amit képviselek.

Jelenleg naponta tartok edzéseket edzőtermemben, illetve a Mosolyfarm játszóházban, mellette végzem a tanácsadói munkát, étrendeket írok saját igényekhez szabva, hormonegyensúly, és életmódtanácsokat adok azoknak, akik elakadtak a sok egymásnak ellentmondó információk között."

A  foglalkozás tematikája

1. Hasvizsgálat
- Hogyan tudod megnézni magadnak, mennyire van szétnyílva a hasizmod? 
- Lemérjük, hogy lássuk a későbbiekben a változást.
- A szétnyílás nagysága alapján megállapítjuk, melyik csoport gyakorlatait végezheted.

2. A módszer alapjai
- A módszer elmélete, a szétnyílt hasizom lehetséges okai és anatómiája
- Speciális hasizom feszítés és légzés
- Az alaptechnika elsajátítása a gyakorlatok közben

3. A gyakorlatok
- 18 speciális hasizomgyakorlat
- A csoportodnak megfelelő, személyre szabott gyakorlatokat tanuljuk meg.
- Minden gyakorlatot addig csinálunk, míg biztosan tudni fogod, hogyan helyes a kivitelezés.

4. Tanácsok
- Hogyan ne dolgozz a gyakorlatok ellen a mindennapokban?
- Milyen mozgásformák ajánlottak és nem ajánlottak a későbbiekben?
- Életmód szétnyílt hasizommal

Minden érdeklődőt szeretettel vártunk!

Ajánlott olvasnivaló: ITT

Helyszín: Pécs, Várady A. u. 7/2

A program ingyenes


Anya kezdődik! avagy a fogak és hozzátáplálás a gyakorlatban 

május 4. (péntek) 13:00

A baba születése után nem is gondolnánk, milyen hamar eljön az az idő, amikor a kisgyermekek már az anyatejen / tápszeren kívül mást is fogyaszthatnak. A hozzátáplálástól szinte elválaszthatatlan kérdés a tejfogacskák helyes ápolása, a szájhigiénia fenntartása.

Mindkét üggyel kapcsolatban számtalan kérdés merül fel: 

- Mikor kezdjük? 
- Mit adhatunk? 
- Hogyan fogjunk hozzá? És legfőképpen mindez a későbbiekben milyen hatással lesz később a gyermek egészségére, étvágyára? 

Az előadás célja volt a legújabb hozzátáplálási ajánlások figyelembe vételével olyan szemléletben áttekinteni a kínálkozó módszereket, hogy azok az adott család számára a legideálisabb módon segíthessék a babák ismerkedését a szilárd ételekkel. Igyekeztünk górcső alá venni a leggyakoribb félreértéseket és veszélyeket, hogy minél kisebb terhet és aggodalmat jelentsen az új ételekkel való első találkozás. 

Az előadás második részében részletesen átbeszéltük a fogzással, fogápolással kapcsolatos tévhiteket. 

Csak feszültségmentesen, örömmel! 

Helyszín: Pécs, Várady A. u. 7/2

A program ingyenes


A testi kontaktus fontossága - Szeretet, gondoskodás és bizalom

május 4. (péntek) 15:00–16:30

A 21. században rengeteg okos és hasznos találmány vesz körül minket. Rengeteg újnak számító eszköz tűzi ki célul, hogy megkönnyítse, szebbé tegye a babagondozást. Gyönyörű kiságyak, rezgő-forgó pihenőszékek, anyamellet formázó cumisüvegek, fogszabályozós cumik, anyaillatot árasztó és anya-hangot adó plüssállatkák, babákat szórakoztató zenélő körforgók, hinták hirdetik, hogy elszórakoztatják, elaltatják, megnyugtatják a pici babát. Igen ám, de a pici babáknak mindez hasztalan.

Ők nem haladnak a korral, és ősi ösztönük csak egyet akar: anyát. Igazi anya illatot, igazi anya hangot, igazi anya szívdobogást, igazi anyamellet, igazi „anyahintát”. Anyabőrt, anyaölelést. Mégsem merjük teljes egészben átadni magunkat a kisbabánknak, mert félünk, hogy elkényeztetjük. Pedig szeretettel és gondoskodással egyetlen babát sem lehet elkényeztetni! Egy újszülöttnek pedig alapvető igénye van a közelségre, a testkontaktusra. 

Nem azért sír a kiságyban, hogy minket manipuláljon, hanem mert 9 hónapon át konstans 37 fokos vízben lubickol meztelenül, nem érez éhséget, nem bántja a szemét éles fény, és folyamatos fizikai kapcsolatban van az anyukájával; és az ilyen idilli állapot után a kiságy hidegsége teljesen életidegen a számára. 

A születést követő 3 hónap nehézségeiről, és ennek okairól, elfogadásáról, megkönnyítéséről beszéltünk, a fizikai kontaktus fontosságáról, az anya-gyermek közti ősbizalomról, válaszkész nevelésről, sírni hagyásról, és arról, hogy mindezeknek milyen hatása lehet a gyermek későbbi életére is.

Előadónkról:

"Fauszt Franciska vagyok, viselkedéselemző, de elsősorban édesanya. Férjemmel és két kisfiúnkkal együtt élünk Pécsen. Gyermekeinket válaszkészen neveljük. Evolúciós pszichológiai tanulmányaim során sokat olvastam az alapvető ösztönökről, de legnagyobb mestereim a gyermekeim a témában, akik a maguk zsigerből jövő bölcsességükkel tanítgattak, és vezettek rá arra az útra, hogy megértsem és elfogadjam, hogy egy csecsemő gondozásánál nem a racionalitásnak van a legnagyobb szerepe, hanem az ösztönös igényeknek; és, hogy a testi táplálékon túl a lelki táplálék is hasonlóan fontos. Amivel most feltöltjük a kis szeretet tankjukat, az egy életen át elkíséri majd őket."

Helyszín: Pécs, Várady A. u. 7/2

A program ingyenes


"Így szülhetsz Baranyában" - A Vasutas Művelődési Házban

május 4. (péntek) 17:00

Idén is a Születés Hete Pécs rendezvénysorozat keretein belül adtunk lehetőséget minden nap más-más baranyai szülészet képviselőinek a kismamákkal való személyes találkozásra és beszélgetésre. Szerettünk volna minél szélesebb képet nyújtani arról, hogy hol, milyen szemléletben dolgoznak, és hol tart a baranyai szülészet az országos és nemzetközi trendekhez képest.

A kismamák, kispapák és támogató családtagok választ kaphattak többek között az alábbi kérdésekre is:

- Melyek a bababarát kórházak?
- Mit jelent a baba és anya egységének megőrzése a kórházi ellátás során?
- Hol milyen lehetőség van a vajúdásra, milyen szemlélettel kísérik vagy vezetik a szülést?
- Milyen lehetőségek vannak az aranyórára?
- A császármetszéssel szülő anyák milyen segítséget kaphatnak a posztoperációs időszak során?
- Tervezett esetekben van-e már lehetőség a gyengéd császármetszéses születés kivitelezésére?
- Hogyan történik az újszülöttek ellátása?
- Mi történik, ha a baba intenzív ellátásra szorul?
- Van-e szakirányú képzettsége a személyzetnek a szoptatás támogatására?

Így szülhetünk a DaVinci Magánklinikán - interaktív beszélgetés

A válaszra lehetőséget kaptak:

05. 04-én 17:00 órától a DaVinci Magánklinika.

05. 05-én 17:00 órától a Mohácsi Kórház Szülészeti Osztálya

Szeretettel vártunk minden érdeklődőt!

Helyszín: Pécs, Várady A. u. 7/2

A program ingyenes


Csecsemő Újraélesztés Workshop 

 május 5. (szombat) 9:30–10:15

Előadónk, Iveszics Tünde harminc éves védőnői tapasztalattal rendelkezik és három gyermek édesanya, így a pályafutása során megszerzett elméleti tudást folyamatosan tesztelhette a gyakorlatban is. 

Tünde vallja, hogy az egész élet tanulás, így számos tanfolyamot és továbbképzést végzett el annak érdekében, hogy a szakmai tudása mindig napra kész legyen, és megőrizze szakmai hitelességét - védőnőként és édesanyaként is. 2015-ben jelent meg "Anyatippek" című könyve, amely az akut megoldást kívánó vészhelyzeteken kívül a leggyakoribb bababajokról íródott. A könyvben az aktuális teendők mellett a babalélek üzenetei is helyet kaptak. Tünde 2016-tól a Szülők Lapja szakértőjeként is tevékenykedik.

A programot saját szavaival így jellemzi:

"Egy vészhelyzetben vagy a légzésfigyelő riasztásakor a lélekjelenléted mellett a tudásod és a begyakorolt mozdulatok sora mentheti meg gyermeked életét. Nem elég könyvekből elolvasni a teendőket, vagy megnézni 1-2 videót. Fontos, hogy gyakorolj. 

A bemutató órán valósághű demonstrációs babán gyakorolható a csecsemő újraélesztés és a légúti idegentest eltávolítása. Megtanuljuk felismerni a vészhelyzetet, vizsgálni az életjelenségeket és gyakoroljuk az újraélesztés lépései mellett a légúti idegentest eltávolítását is. Mindezt a legújabb módszertani ajánlás alapján."

Minden érdeklődőt szeretettel vártunk!

Helyszín: Pécs, Várady A. u. 7/2

A program ingyenes


Kihez forduljunk? - Szoptatástámogatás régen és ma 

május 5. (szombat) 10:30–11:15

A beszélgetés fő célja volt, hogy együtt átgondoljuk: milyen hivatásos és nem hivatásos segítőktől kaphat igazán hatékony támogatást a kisgyermekes édesanya? Kik az önkéntes szoptatási segítők és a laktációs szaktanácsadók (IBCLC-k)? Hol érhetőek el, hogy dolgoznak és miben tudnak segíteni? Mert elhatározás, megfelelő támogatás és információ birtokában valóban a legtöbb édesanya elérheti szoptatási céljait...

A "nők már évmilliók óta szoptatnak", "szoptatni bárki tud", "a szoptatás a baba biológiai gondozásmódja" hallhatják gyakran a várandósok és a gyermekágyas anyák. 

Miért van mégis, hogy az anyáknak mindössze csak harmada szoptatja babáját a WHO-ajánlásoknak megfelelően kizárólagosan hat hónapos korig és részlegesen legalább a baba egy éves koráig? Milyen szociokulturális és gazdasági tényezők vezettek a múlt évszázadokban a szoptatási arányszámok romlásához, és mi eredményezett javulást az utóbbi évtizedekben? 

Kik voltak az anya-csecsemő páros mellett az idők során és ez hogy befolyásolta az anyatejes táplálás és az anya-gyermek kapcsolat minőségét? 

Előadónk, Dr. Mikó-Baráth Eszter, orvos, egyetemi oktató-kutató, laktációs szaktanácsadó (IBCLC) és elsősorban édesanya. Az édesanyák segítésén túl célja az egészségügyi dolgozók, orvosok laktációs specifikus ismereteinek bővítése.

Szeretettel vártunk minden érdeklődőt!

Helyszín: Pécs, Várady A. u. 7/2

A program ingyenes


Apává válni - Saját élménybeszámoló Szieberth Ádámmal

május 5. (szombat) 13:00

Miért jó vagy nem jó családot alapítani? Hogyan határozható meg a férfi eredendő szerepe a családban? Az apai vízió szükségessége a család fizikai és lelki útjáról. Az apai jelenlét fontossága és értéke a várandós asszony, majd a gyermekágy és a kisgyermek mellett.

Fejlődési lehetőségek sokasága és a béke elérésének küzdelme a családban.

Előadónk, Szieberth Ádám, nős, két gyermek édesapja. Előadása során valamennyi, fent említett témát sorra vette, és saját apaság élményén-tapasztalatán keresztül vezette be a látogatókat az apává válás folyamatába.

Előadásunkat nem pusztán leendő vagy gyakorló édesapáknak, de az édesanyáknak és a támogató családtagoknak is ajánlottuk.

Szeretettel vártunk minden érdeklődőt!

Helyszín: Pécs, Várady A. u. 7/2

A program ingyenes


Szülés körüli dúlai jelenlét

május 5. (szombat) 14:30

A Születés Hete programsorozat szervezésében találkozhattatok a Pécsi Dúla-Kör tagjaival is. Beszélgettünk többek között arról is, hogy kik is azok a dúlák, mit jelent a szülés körüli dúlai jelenlét és miben tudunk támogatni a várandóság, szülés és a gyermekágy alatt.

A közös beszélgetésre szeretettel vártunk minden érdeklődőt!

Helyszín: Pécs, Várady A. u. 7/2

A program ingyenes


Van-e vasorra a bábának? - Biztonságos szülés otthon is

május 5. (szombat) 15:00–16:30

A bábaság egy külön szakmai protokollal bíró ellátás az intézeten kívül szülni vágyó párok részére. Az intézeten kívüli szülés ma hazánkban legálisan választható lehetőség. Előadónk, Bóni Tünde független bába 2005 óta dolgozik bábaként, és több, mint tíz éves tapasztalattal rendelkezik az intézeten kívüli szülés témájában.

Eredeti szakmája szerint védőnő, de rendelkezik szülésznői képzettséggel és szakmai tapasztalatokkal is, melyek elengedhetetlen feltételei voltak a bábainasi időszak megkezdéséhez.

Tünde előadásából az érdeklődők az alábbi kérdésekre kaphattak naprakész, pontos válaszokat:

- Kik szülhetnek otthon / intézeten kívül?
- Milyen személyi, tárgyi és egészségügyi feltételei vannak az otthoni / intézeten kívüli szülésnek?
- Hogyan teremtődik meg a szülés-születés biztonsága?
- Hol találkozik a materiális, pszichés, spirituális faktor a bábai hozzáállásban?

Szeretnénk megosztani Tünde személyes ajánlóját:

"Bóni Tünde független bába vagyok. Eredetileg védőnői főiskolai végzettségem van, ami a dúlaságon majd a szülésznőképzőn keresztül bábainasként vitt egyre mélyebbre a szülés, születés témájában. Mindezt gyermekeim érkezése koronázta meg, mint saját élmény, hogy eljuthattam oda, ahol téren és időn kívül juthatunk, ha megfelelő támogatást kapunk nőiségünk kitüntetett időszakaiban. 22 éve hobbim és hivatásom fókusza a szülés, születés. 2005 óta bábaként definiálhatom magam, ennek minden csodájával, nehézségével és félreértettségével. A beszélgetésre várok minden kíváncsi, nyitott érdeklődőt akár laikusként, szülőként vagy szakemberként."

Szeretettek vártunk minden érdeklődőt!

Ajánlott olvasnivaló: ITT

Helyszín: Pécs, Várady A. u. 7/2

A program ingyenes


"Így szülhetsz Baranyában" - A Vasutas Művelődési Házban

május 5. (szombat) 17:00

Idén is a Születés Hete Pécs rendezvénysorozat keretein belül adtunk lehetőséget minden nap más-más baranyai szülészet képviselőinek a kismamákkal való személyes találkozásra és beszélgetésre. Szerettünk volna minél szélesebb képet nyújtani arról, hogy hol, milyen szemléletben dolgoznak, és hol tart a baranyai szülészet az országos és nemzetközi trendekhez képest.

A kismamák, kispapák és támogató családtagok választ kaphatnak többek között az alábbi kérdésekre is:

- Melyek a bababarát kórházak?
- Mit jelent a baba és anya egységének megőrzése a kórházi ellátás során?
- Hol milyen lehetőség van a vajúdásra, milyen szemlélettel kísérik vagy vezetik a szülést?
- Milyen lehetőségek vannak az aranyórára?
- A császármetszéssel szülő anyák milyen segítséget kaphatnak a posztoperációs időszak során?
- Tervezett esetekben van-e már lehetőség a gyengéd császármetszéses születés kivitelezésére?
- Hogyan történik az újszülöttek ellátása?
- Mi történik, ha a baba intenzív ellátásra szorul?
- Van-e szakirányú képzettsége a személyzetnek a szoptatás támogatására?

Így szülhetünk Mohácson - interaktív beszélgetés

A válaszra lehetőséget kaptak:

Mohácsi Kórház Szülészeti Osztálya

Helyszín: Pécs, Várady A. u. 7/2

A program ingyenes

Szeretettel vártunk minden érdeklődőt!


A program sorozat az „EFOP 1.2.9-17-es számú, a „Munka ÉS Család – A nők munkaerő-piaci helyzetének javítása és Nő-Köz-Pont létrehozása Pécsett” projekt részeként valósul meg.