A női foglalkoztatás bővítése Pécsett a koronavírus járvány hatásainak tükrében - rendezvény

Rendezvény dátuma: 
2020-07-31 10:00 - 12:00

Az elmúlt néhány hónap vírushelyzete nagy hatással volt az életünkre. Milyen változások történtek a pécsi munkaerő-piacon, és milyen lehetőségek nyíltak?

foglalkoztatási helyzet Pécsett, a covid után

A női foglalkoztatás helyzete pécsett a járványhelyezet után

 

Az esemény célja az volt, hogy képet kapjunk arról, milyen változásokat okozott az elmúlt négy hónap járványhelyzete a pécsi családok életében és a régió foglalkoztatásában.

A járványhelyzet és a karantén hatására nagyon sok vállalkozás és család került nehéz helyzetbe, sokan elvesztették munkahelyüket, vagy akinek lehetősége volt rá, ők otthoni munkavégzésre váltottak. Ez sok változást hozott a családok életében, és sok megoldandó feladattal kellett szembenézniük. A foglalkoztatási helyzet és a családokat támogató kezdeményezések mellett a home office és távmunka előtérbe kerüléséről is hallgathattak előadást a workshop résztvevői.

 

Egyik napról a másikra tört ránk márciusban a járványhelyzet, így nem volt lehetőség a távmunka és a home office fokozatos bevezetésére, gyorsan kellett lépni. Ez nagy változást hozott mind a munkáltatók, mind a munkavállalók életében. Kis-Márton Adrienn HR szakember előadásából megtudhattuk, hogy ahhoz, hogy hatékonyan működjön a foglalkoztatás ezen formája, a szükséges technikai feltételek mellett a munkáltató és a munkavállaló felelős hozzáállására is szükség van. A munka szervezését ilyen esetben nagyban tudják segíteni a feladatkezelő szoftverek, és ahol jó tapasztalatok születtek ezen idő alatt, ott nagyobb nyitottság tapasztalható ennek a foglalkoztatási formának a részleges, vagy teljes fenntartására.

 

A másik fontos terült a járványhelyzet alatt a családokat segítő szociális intézkedések voltak. Nagy Istvántól, az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ igazgatójától megtudhattuk, hogy milyen kihívásokkal néztek szembe a családok március közepétől, hiszen az oktatási intézmények bezárásával nem volt megoldott a gyerekek ellátása, amely egy teljesen váratlan helyzet elé állította a családokat. A Családsegítő munkatársainak is ki kellett dolgozniuk, hogy a megváltozott helyzetben hogyan tudják ellátni a feladatukat. A járványhelyzet miatt elindított PAPI program lebonyolításában nagy részt vállaltak, mely először a 65 év felettiek támogatását jelentette a karantén helyzetben: a bevásárlás, a postai ügyintézés és gyógyszerkiváltás mellett idővel lelki segélyszolgálattal is bővül a szolgáltatások köre, és a támogatott korosztály korhatárát is lejjebb vitték, hogy minél többeket tudjanak segíteni. A Családsegítő munkatársai ebben az időszakban is folytatták adománygyűjtő tevékenységüket a családok támogatására.

A rendezvényen dr. Tigelmann Éva, a Baranya Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályának vezetője is előadást tartott. A Baranya Megyei Kormányhivatal számos lehetőséget kínál az elsődleges munkaerőpiacon elhelyezkedni kívánó hölgyeknek is.

A pénteki "A női foglalkoztatás bővítése Pécsett - A koronavírus járvány hatásainak tükrében" workshopon előadóink több szempontból is megvizsgálták a témát.

Szakmai program:

09.30-10:00: Regisztráció

10:00-10:30: Kiss-Márton Adrienn HR szakember: A Covid-19 hatása a távmunka és home office elterjedésére

10:30-11:00: Nagy István, az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ igazgatója: Segítő szolgáltatások a vírus miatt krízishelyzetbe került családoknak

11:00-11:30: Dr. Tigelmann Éva főosztályvezető, Baranya Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály: A vírushelyzet munkanélküliségre gyakorolt hatásai és a Foglalkoztatási Szolgálat által nyújtott lehetőségek

11:30-12:00 Ebéd


További fotók a rendezvényről: ITT

A rendezvény a „Munka ÉS Család – A nők munkaerő-piaci helyzetének javítása és a Nő-Köz-Pont létrehozása Pécsett” című pályázati projekt keretében valósult meg.