Van kiút a munkanélküliség okozta borúból

2022.02.03. - csütörtök

A tartós munkanélküliség megzavarja a normális életet, csökkenti a fejlődési lehetőségeket. Az állástalanság testi és lelki panaszokat is okoz. A munkahelyüket elveszítő embereknek az állástalanság nemcsak anyagi, hanem érzelmi és pszichés következményeivel is szembe kell nézniük. Hogyan lehet belőle előnyt kovácsolni?

munkahely elvesztése komoly érzelmi megterhelést jelent. A munkanélküliség első időszakában az érintettek jellemzően megpróbálják pozitívan értékelni az új helyzetet, és reménykedni egy korábbinál jobb lehetőségben. Tapasztalatok szerint azonban néhány hetes sikertelen próbálkozás után megnő a bizonytalanság érzése. Az anyagi tartalékok felélése pedig egyre nyomasztóbbá válik.

Jellemzően 3 hónap után válik kritikussá a mentális teher, amikor már testi panaszok is megjelennek. Idegesség, nyugtalanság, alvászavar tipikus tünetté válik, és egyre gyakrabban fordulnak orvoshoz a tartósan munkanélküliek. Hat hónapos állástalanság után csökken a remény, hogy lesz új munkahely, a bizakodás helyére a csalódottság, üresség és elégedetlenség lép. A munkanélküliek gyakran szégyenként élik meg a munkahely elvesztését, egy idő után elkerülik a társaságot, ami elszigetelődéshez és depresszióhoz vezet.

Van kiút az állástalanság okozta borúból

A szemlélet tudatos átalakítása nagyban segíthet a nehéz időszak átvészelésében. Tanácsadók szerint érdemes úgy felfogni ezeket a hónapokat, hogy ebben az időszakban a munka az álláskeresés. A napi hivatalos munkaidőt következetesen érdemes álláskeresésre, hirdetések böngészésére, informálódásra, kapcsolatépítésre és önéletrajz küldésre fordítani.

Hasznos lehet összegyűjteni a tapasztalatokat, átvizsgálni az esetleges elutasítások okát, illetve a kapott válaszokat. A napi rutint követően pedig fontos teret adni a pihenésnek, regenerálódásnak. A sport, az aktív mozgás különösen nagy segítség lehet az élethelyzetben is. – javasolják a szakemberek.

A várakozással töltött idő jó alkalom lehet önképzésre, szakmai fejlődésre is, ami növeli a versenyképességet a munkaerőpiacon.

Fotó: Envato

Forrás: karriertrend.hu