Tényleg magányos az, aki home officeban dolgozik?

2022.03.11. - péntek

Az internet adta lehetőségeknek köszönhetően mára már egyre többen dolgoznak otthonról, ráadásul a Covid-19 2020-as berobbanásával a home office soha nem látott mértékben terjedt el itthon. A járványhelyzet okozta veszélyek csökkenésével pedig a cégek jelentős része marad a hibrid megoldásnál, hiszen több szempontból is sokkal jobban megéri a munkáltatónak, ha az alkalmazottja otthonról dolgozik. 

Persze a home office kapcsán mindig felmerül, hogy ez vajon áldás vagy átok? Mai cikkünkben arra keressük a választ: Tényleg magányos az, aki otthonról dolgozik?

A távmunkában dolgozók értelemszerűen sokkal többet vannak egyedül: nincsenek kollégák, nincsenek kávészünetek vagy közös ebédek a kollégákkal. Home office esetén az ügyfelekkel és a kollégákkal is a virtuális térben tartjuk a kapcsolatot, s bár a 21. század és a digitális forradalom erre minden létező eszközt biztosít is a számunkra, kérdés, hogy ezek az applikációk tudják-e helyettesíteni a személyes kontaktokat, egyáltalán kell-e, hogy helyettesítsék őket.

Kihívás?

A home office számtalan előnnyel rendelkezik, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a hátulütőiről sem. Ha a munkánkat jellemzően otthonról látjuk el, akkor nem kizárt, hogy elfog bennünket a magány fullasztó érzése. Vannak olyanok, akiknek egész egyszerűen nem való a tartós otthoni munkavégzés, mert igénylik a társaságot, a munkahelyi poénokat, a közös ebédeket és kávékat, a közös ötletelést és még sorolhatnánk. Vannak azonban olyanok, akik számára a home office egyenlő azzal a szabadsággal, hogy magunkat osztjuk be az időnket és delegáljuk a feladatainkat.

Mi lehet a megoldás?

A hibrid megoldásról már egy korábbi cikkünkben is írtunk, ez azt jelenti, hogy néhány napot az irodában töltünk, néhányat pedig otthon. Ez azok számára lehet kiváló alternatíva, akiknek huzamosabb ideig megterhelő az egyedüllét. Persze itt joggal merülhet fel a kérdés, hogy ha mondjuk valaki szabadúszóként dolgozik, akkor milyen irodába menjen be, de szerencsére már erre is van megoldás. Hiszen egyre több közösségi iroda nyílik pont azoknak a részére, akik egyedül dolgoznának otthon, de alapvetően viszont vágynak a társaságra. Egy közösségi iroda pedig már csak azért is remek választás, mert ki tudja, kikkel sodor össze ott az élet, lehet, hogy az új ismeretség, egy új vállalkozás ötletét is magával hozza.

Egy vérbeli home officeos

Lapunk megkeresésére egy 30 éves hölgy – hívjuk most csak Pankának – elmondta, hogy közel tíz éve, tehát bőven a koronavírus járvány kezdete előtt már otthonról dolgozott. Egyéni vállalkozóként cégek számára készített blogbejegyzéseket, valamint social media platformokat kezelt. Panka saját elmondása szerint imádta azt az időszakot, amikor kizárólag home officeból dolgozott, aztán az idő előrehaladtával a sors úgy hozta, hogy belecsöppent egy hírportál szerkesztőségének az életébe. Bár nagyon szerette, bírta a pörgést, a nyüzsgést, jó volt emberek között lenni, új embereket megismerni, de számára a covid beköszönte nem drámai pillanatokat hozott, ugyanis visszatért a régi, már jól ismert távmunkába. Panka saját bevallása szerint otthonról sokkal kiegyensúlyozottabban tud dolgozni, sokkal jobban osztja be az idejét és delegálja a saját feladatait úgy, hogy mindeközben jut ideje saját magára és a barátaira is. Bár nincs ellenére néha napján bekukkantani a kollégákhoz, de alapvetően ragaszkodik a home office előnyeihez, s mint mondja, ő sosem érzi magát magányosnak azért, mert otthonról dolgozik. “Sokan kérdezték az elmúlt tíz évben, hogy nem-e unalmas otthonról dolgozik. Ezen mindig csak mosolygok, mert hogy is lehetne unalmas, amikor egyik izgalmas projekt éri a másikat? Életem legjobb döntése volt, hogy a szabadúszást választottam.”

Akinek nem jött be

Lapunk egy másik megszólalója a 27 éves Máté, aki rendszergazdaként dolgozik, megkeresésünkre elmondta, amikor a covid miatt home officeba kényszerült, a kezdeti időket nagyon nehezen élte meg. Aztán szép fokozatosan belerázódott, de igazán sosem szokta meg. Pontos okot nem tudott mondani, röviden úgy fogalmazott: neki nem jött be. “Nekem kell az, hogy reggel felkeljek, elmenjek a munkába, ledolgozom a munkaidőm, majd hazamegyek és jöhet a pihenés. Amikor otthonról dolgoztam, gyakran összefolytak a napok, megcsúsztam a munkával vagy pizsamában toltam végig a napot, ráadásul sokszor egyedül éreztem magam. Én inkább az irodába bejárós típus vagyok” – mondta Máté.

Aki hibrid

A 25 éves Blanka lapunknak elmondta, számára a hidrid megoldás a legkényelmesebb. A covid idején ő is teljes home officeban dolgozott, ám amikor a korlátozások nagyobb részét feloldották és a fertőzés számok is csökkentek, szép lassan visszamehettek az irodába. Azonban meghagyták nekik annak a szabadságát, hogy válasszanak két-három napot, amikor otthonról dolgoznak. Így Blanka most két napot az irodában tölt, a kollégái társaságában, míg három napot otthonról dolgozik. “Imádom az irodát, mert szuper jó fej és klassz csapatban dolgozom, de otthon is szeretek lenni, mert akkor sokkal gyorsabban és hatékonyabban végzem a munkám. Nekem a hibrid megoldás vált be a legjobban, ha másra nem, erre jó volt a koronavírus, hogy lehetővé tette a megosztott munkavégzést.”

A fentiek alapján is jól látszik, hogy ahány ember annyi szokás, de az egyértelműen kimondható: attól, hogy valaki home officeból dolgozik még nem feltétlenül lesz magányos.

Szerző: G.P.

Fotó: Envato

Forrás: karriertrend.hu