Sokan keresik a tanulási lehetőségeket a karantén ideje alatt

2020.05.14. - csütörtök

Március óta tartanak Magyarországon is a korlátozó intézkedések, melyek során az iskolák és az egyetemek kapui bizonytalan időre bezárultak. Ennek ellenére számos lehetőség van arra, hogy a karantén ideje alatt hasznos készségeket, vagy akár egy új szakmát is elsajátítsanak a tanulni vágyók.

TanfolyamOKJ.hu tanfolyamközvetítő portál adatai alapján továbbra is nagy kereslet van a felnőttek számára indított képzésekre. Bár március közepén visszaesés volt tapasztalható a tanfolyamokra jelentkezők számában, áprilisban és májusban jelentősen többen keresnek képzéseket, mint az előző években.

„Ennek a megnövekedett igénynek több oka is van. Sokan elveszítették a munkájukat a járvány miatt, ezért egy új szakmában kénytelenek helytállni. Emellett rengetegen vannak azok, akik kényszerszabadságon vannak, és a felszabadult idejüket szeretnék hasznosan eltölteni egy új készség vagy szakma elsajátításával” – nyilatkozta Szabó Andrea, a TanfolyamOKJ.hu portál szerkesztője.

Március 27-től már az OKJ-s képzéseket is meg lehet online szervezni, még abban az esetben is, ha azt jogszabály, támogatási szerződés, felnőttképzési szerződés, támogatói okirat vagy képzési program egyébként nem teszi lehetővé. Éppen ezért jelentősen megnőtt a kínálat az online képzések területén.

„Az online tanfolyamok nem csak azoknak jelentenek segítséget, akik a járványhelyzet miatt kerültek nehéz helyzetbe, hanem azoknak is, akik eddig sem tudták megoldani, hogy rendszeresen bejárjanak egy tantermi képzésre. Például kisgyermekes anyukák vagy kistelepüléseken élők számára is sok esetben könnyebben elérhető az online oktatás” – mondta a szakértő.

A járvány miatt az állam is több segítséget biztosít a felnőttképzésben résztvevőknek, államilag támogatott képzésekkel, illetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium által meghatározott felnőttképzések esetében kamatmentes felnőttképzési diákhitellel.

A nagyfokú érdeklődést az OKJ-s képzések iránt a képzési forma hamarosan bekövetkező megszűnése is okozza. Felnőttképzésben 2020. december 31-ig indíthatóak az Országos Képzési Jegyzék képzései, így sokan már tavasszal jelentkeznek az ősszel induló képzésekre, hogy biztosítsák helyüket az induló csoportokban.