Nincs visszaút. A távmunka túléli a járványt. De melyik országokban?

2021.10.12. - kedd

A home office milliók életének része ma már. A koronavírus miatt számtalan munkaadó döntött úgy Európa szerte, hogy lehetővé teszi az otthoni munkavégzést, akár hosszútávon is. De mi a helyzet a törvényi szabályozással?

forrás: pixabay.com

A járvány kitörése előtt Európában a munkavállalók alig 5 százaléka preferálta a home office-t, ez a szám az utóbbi 18 hónapban azonban drasztikusan megnőtt. A kontinensen Finnország, Luxemburg és Írország vezetik a listát, ezeken a területeken a lakóknak közel 20 százaléka választott az otthoni munkavégzést. Általánosan pedig elmondható, a vállalatok jelentős része nem vészelte volna át a járványt digitális megoldások nélkül.

Felmerül a kérdés, mely jogszabályok teszik lehetővé az effajta rugalmas munkát. Ugyanis számos iparágban örvend nagy népszerűségnek a home office, egy felmérésből kiderült, hogy az Egyesült Királyságban dolgozók közel egyharmada kevésbé hajlandó pályázni olyan céghez, ahol nem tud távmunkát végezni.

Portugália volt az első európai ország, amely ideiglenes jogi szabályozást vezetett be a távmunkára. az ország úttörő szerepet vállalt ebben a kérdésben, amikor közzétette „Zöld könyvét a munka jövőjéről”, amely felvázolja a munkáltatók számára a távoli és hibrid munkavégzés automatikus felajánlására irányuló intézkedéseket. A kritikusok persze azzal érveltek, hogy ez „vállalati káoszt” okozhat az elkövetkező években.

Németország is kiemelkedő ebben a vitában Európa egyetlen országaként, amely hivatalosan rögzítette a hosszú távú szándékokat az új törvényekben: tavaly január óta a vállalatok kötelesek felajánlani alkalmazottaiknak a home office lehetőségét, feltéve, hogy ez lehetséges a munkavégzés szempontjából.

Törekvések vannak Írországban, Oroszországban, Nagy-Britanniában és Franciaországban is, habár ezek még inkább csak gyerekcipőben járó kezdeményezések. Sajtóértesülések szerint Spanyolország és Görögország a távmunkával kapcsolatos munkajogi törvényeinek felülvizsgálatára vonatkozó terveket is bemutatott.

Forrás: https://de.euronews.com/next/2021/10/06/welche-lander-in-europa-wollen-das-homeoffice-nach-covid-19-gesetzlich-verankern

Szerző: T.M.

#homeoffice #koronavirus #karrier #munkajog

Forrás: munkaeropiac.eu