Miért nem érdekel már a munkám?

2021.09.08. - szerda

Vajon feléleszthető-e a szikra, ha egyszer elveszett az érdeklődés? A Covid számos negatív hatásának egyike, hogy rombolta a munkához való viszonyukat, sokan veszítették el érdeklődésüket a munkájuk iránt. Kezdhetünk-e valamit a kihűlt szenvedéllyel?

Az elmúlt másfél évben sokan érezték úgy, hogy romlott az egykor szeretett munkájukhoz, hivatásukhoz fűződő viszonyuk. Nőtt az érdektelenség a feladat vagy a pozíció iránt, többen az egész szakterületükből kiábrándultak. Tény, hogy nem minden munkavállalónak kell szeretnie a pozícióját, ugyanakkor a pozitív – vagy legalább semleges – hozzáállás gyakran kulcsfontosságú sokak számára ahhoz, hogy túléljék a napot.

Dolgozók milliói kénytelenek olyan munkakörben dolgozni, amelyhez már nem éreznek kötődést, viszont nem látnak egyéb alternatívát. Gyakran nehéz eldönteni, hogy az illető egy múlandó érdektelenségi fázisát éli, vagy végleg elveszítette motivációját az adott feladatkörben vagy munkahelyen.

Hogyan tovább? Vajon újraéleszthető-e a szenvedély?

„A Covid kezdetén az emberek sokkal több időt töltöttek otthon, és ez sokkal több állásidőt is jelentett számukra. Amikor az irodában vagy, és mozgalmas a nap, nincs annyi lehetőség gondolkodni. Nehéz például előre tervezni a következő hónapot, vagy pár évet. Az otthonlét viszont fokozott önvizsgálatra és kérdésfeltevésre késztette az embereket: hogyan élhetnék olyan életet vagy végezhetnék olyan munkát, amely valóban megfelel az igényeimnek?” – mondta a BBC-nek Jon M Jachimowicz, a Harvard Business School adjunktusa.

Sokan amiatt veszítették el az érdeklődésüket, mert a munkáltatóktól nem kaptak elegendő segítséget a nehéz időkben. – mondta a kutató.

 „A leggyakoribb dolog, amit manapság hallok, hogy az alkalmazottak kiégnek, vagy azért, mert megnőtt a munkaterhelés, vagy azért, mert megsértették az úgynevezett pszichológiai szerződést, azt az íratlan bizalmat, amely a szervezet és a munkavállaló között köttetik. Erre pedig úgy reagálnak az emberek, hogy elveszítik érdeklődésüket, és felmondanak. Ilyenek a tanárok vagy az egészségügyi szektor dolgozói.”- tette hozzá Jachimowicz.

Szakemberek szerint ugyanakkor léteznek olyan módszerek, melyekkel feléleszthető a megcsappant érdeklődés. Nehéz helyzetben a legnyilvánvalóbb megoldás természetesen a távozás, de nem kell feltétlenül ekkorát lépni.

Teljesen normális dolog, hogy a járvány egyik hozadéka a munka iránti érdeklődés elvesztése – mondta Stacey Lane karrier coach. Ez ugyanakkor nem feltétlenül jelenti azt, hogy el kell hagyni pályát, vagy munkahelyet kell váltani. A szakember azt tanácsolja, próbáljuk felidézni azokat a dolgokat, amelyek annak idején felkeltették az érdeklődésünket az adott feladat iránt. „Ha ezt teszi, egyre tisztábban látja majd, mi tetszett anno, és mi hiányzik most. Ezeket az információkat pedig használja önreflexióra!” – javasolja a tréner.

A szikra újraélesztéséhez szakítani kell a rutinnal, és keresni kell valami izgalmat. Ez lehet akár egy mellékes feladat, projekt, vagy akár egy újszerű együttműködés a kollégákkal.

Természetesen sokan vannak, akik, bár érdektelenné vált számukra a munka, mégsem mondanak fel, és ez nem feltétlenül rossz. – mondta Jachimowicz. „Vannak olyan barátaim, akik rájöttek, hogy a munkájuk nem feltétlenül a szenvedélyük. Megelégednek azzal, hogy az adott tevékenységért fizetést kapnak, ami fedezi a megélhetésüket. Persze jó az, ha az emberek szeretik a munkájukat, de nem alapvetően fontos, hiszen, ha belegondolunk, rengeteg olyan dolog van, ami iránt rajonghatunk még az életben a munkán kívül.”

Ha úgy érzi, elveszítette a munka iránti lelkesedését, ideje, hogy őszintén gondolja végig saját igényeit! „Milyen igényeket kellene kielégítenie a munkájának? Ha csak az anyagi szükségleteket, akkor az remek. Vagy netán szüksége van arra, hogy ezáltal kapcsolódhasson másokhoz?  Esetleg az ambíciói miatt fontos? Talán az értékrendje miatt lényeges?” – sorolja Jachimowicz.

Ami biztos, hogy a Covid segít letisztázni ezeket a kérdéseket, mert kiderül, hogy egyes munkák vajon alkalmasak-e arra, hogy kielégítsék a fenti igényeket. Az érintettek pedig képesek lesznek látni, hogy valóban akarják-e az adott munkát, vagy nincs rá szükségük. És miután sikerült különbséget tenni, már csak döntést kell hozni.

Fotó: Envato

#covid #karrier #kieges #munkaheliyegeszseg #mentalisegeszseg

Forrás: munkeropiac.eu