Kutatás az atipikus foglalkoztatásról

2019.05.28. - kedd

A Pécsi család- és KarreierPONT szervezésében megvalósuló "A női foglalkoztatás bővítése Pécsett" elnevezésű szakmai rendezvényen mutatták be "Az atipikus foglalkoztatás és a családbarát vállalati kultúra jellemzői a pécsi, illetve a Dél-dunántúli régióban működő szervezetek esetében" című kutatást.

Az eredményeket a kutatócsoport vezetője, dr. Vámosi Tamás, a PTE BTK docense prezentálta.

A felmérés során azt vizsgálták, hogy a régióban működő szervezetek mennyire fogékonyak az atipikus foglalkoztatás iránt, milyen konkrét lépéseket tesznek, hogy megkönnyítsék a családok életét, a munka-magánélet filozófia kettősét. A kutatás során 66 pécsi székhelyű, és további 96 baranyai, tolnai és somogyi céget kérdeztek meg. Vámosi Tamás elmondta, hogy a megkeresett cégek 85 százaléka ismeri és
alkalmazza a tipikustól eltérő munkaviszonyokat, ami kimondottan magas aránynak mondható. Leggyakrabban a részmunkaidős és a határozott idejű munkaviszonyt alkalmazzák a cégek, de a cégvezetők jellemzően nyitottak a rugalmas munkaidőre is, sőt számos munkáltató biztosít olyan egyéb kedvezményeket, mint például az ingyenes orvosi szűrővizsgálatok, gyermekmegőrző, vagy a gyermeknevelés mindennapi kihívásait segítő egyéb szolgáltatások.

A kutatási összefoglaló egészében itt tekinthető meg.