Karrier és gyermekvállalás egyszerre – ez az új trend

2022.02.24. - csütörtök

A babák már több mint fele középosztálybeli anyától születik Nagy-Britanniában. Az alacsonyabb beosztásban dolgozó nők az anyagiak miatt halasztják el a gyermekvállalást, míg a sikeres karriert befutott társaik egyre nagyobb arányban szülnek.

A tavalyi évben Angliában és Walesben született babák több mint fele már középosztálybeli anyától származott a statisztikák szerint. Az Office for National Statistics-tól (ONS) származó adatok szembemennek azzal a közkeletű vélekedéssel, hogy a jól képzett nők a szülés helyett a karriert választják. A valóság ezzel szemben az, hogy a legjobban fizetett munkakörökben dolgozó nők közül az átlaghoz képest kétszer annyian szülnek. Ezzel szemben a rosszabb foglalkoztatási kilátásokkal rendelkező nők körében a gyermekvállalási kedv rohamosan csökken.

Az adatokból kiderül, hogy 2011 és 2019 között a magasabb beosztásban lévő nők – akik az ONS kilenc foglalkoztatási szintje közül a három legmagasabban helyezkednek el – egyre nagyobb számban vállaltak gyereket (45,2 százalékról 49,3 százalékra nőtt az arányuk)

Ez az arány évente mintegy fél százalékponttal folyamatosan emelkedik. Ez azt jelenti, hogy

TAVALY MÁR A KÖZÉPOSZTÁLYBELI, JÓL FIZETŐ MUNKÁT VÉGZŐ NŐK SZÜLTÉK A GYEREKEK TÖBBSÉGÉT ANGLIÁBAN ÉS WALESBEN.

A kép merőben más az alacsonyabb presztízsű munkát végző nők körében, akik a foglalkoztatási ranglétra alsó négy lépcsőfokát foglalják el, az említett 8 éves időszakot vizsgálva arányuk 25,9 százalékról 23,1 százalékra csökkent.

Összességében Angliában és Walesben 2011 és 2019 között több mint 83 ezerrel csökkent a születések száma. A tendencia tehát az, hogy kevesebb gyerek születik, de ők inkább a tehetősebb rétegeknél.

A Daily Mail cikkében idézi Dr. Sarah Marie Hall-t, a Manchesteri Egyetem munkatársát, aki számos interjút készített gyermekvállaláson gondolkodó párokkal és azt a következtetést vonta le, hogy a “pénzügyi bizonytalanság” sokakat arra késztet, hogy elhalasszák a szülőséget. “A mindennapi megélhetés, a gyermekgondozás, a szülési és apasági szabadság, a biztonságos lakhatás, az észszerű és állandó jövedelem stb. biztosítása körüli aggodalmak azt jelentik, hogy a választási lehetőségek egyre inkább megszűnnek” – mondta Dr. Hall.

Fotó: Envato

Forrás: karriertrend.hu