Irodában ülsz naphosszat? Így hat a szemedre az egész napos led fény

2021.12.03. - péntek

Az irodai munkát végzők a munkaidőben is 8-12 órát töltenek a számítógép előtt. Aztán még otthon is bekapcsolják a laptopot, így naponta akár 14-16 órát is eltölthetünk a különböző monitorok előtt, illetve led fényben. Azzal viszont kevesen vannak tisztában, hogy bizonyos helyzetekben jár nekünk a szemüveg.

Egyes szakemberek szerint a rendszeres, egész napos monitorbámulás és a led fény a szemünket, látásunkat is tönkreteheti, úgynevezett számítógépes látási szindrómát okoz. Más szakvélemény szerint a számítógép és általában a képernyők használata nem “teszi tönkre a szemet”, hanem fárasztja a látás működését és ezen keresztül a teljes idegrendszeri működést.

„jár neked a szemüveg” fórum 2019 októberében országos felmérést készített arról, hogy az intenzív számítógép-használat mennyire károsítja az emberek életminőségét és látását. A felmérésből kiderült, hogy az irodai munkát végzők 92 százaléka egyáltalán nincsen tisztában azzal, hogy az 50/1999. (XI. 3.) EüM. rendelet szerint támogatást igényelhetnek a munkáltatótól éles látást (dioptriás) biztosító szemüveg vagy kékfény-szűrős monitorszemüveg beszerzéséhez.

Hogyan hat a mentális egészségre és a pihenésre a szem terhelése?

„Az, hogy hosszú ideig statikusan közelre nézünk, önmagában fárasztó hatás, és a gyakran ehhez társuló esetleges dioptriahiba pedig további nagyon komoly terhelést eredményez. A testtartás, a mozgásnélküliség további olyan plusz terhelést rónak a látásirányítás idegrendszeri mechanizmusára, amiből az következik, hogy fájnak, kipirosodnak, szúrnak a szemek, amit kontrollálni kell.” – mondta Sigmond István optometrista.

„Gyakori tapasztalat a képernyő előtt ülő, irodai munkát végzőknél a fizikai fáradtság, amit gyakran a szem rejtett vagy nem megfelelően korrigált dioptriahibája okoz.” – hívta fel a figyelmet a szakember.

A terhelés csökkenthető a megfelelő munkakörülményekkel

Meddig terjed a munkáltató felelőssége és jogos elvárása az elvégzett munka minőségével kapcsolatban? – merül fel a kérdés.

„Minél távolabbról nézünk egy képernyőt, annál kevésbé terhelőbb a dolog. Tehát fontos a képernyő és a szem között távolság. Emellett nem árt, ha 40-50 percenként tartunk egy rövid szünetet. Ennek a lehetőségét és a dolgozók kétévenkénti szemvizsgálatának támogatását jogszabály írja elő a munkaadók számára.” – emlékeztetett Sigmond István.

Hogyan hat a led fény az emberi szemre? Ezt is kutatják a Pécsi Tudományegyetemen

Miért van az, hogy a civilizációs országokban több az idős kori, látástér kieséssel járó makuladegenerációs megbetegedés? Mi történik az egerek retinájában, ha egész nap normál intenzitású led fénynek vannak kitéve? Hogyan csökkenthetjük a led fény káros hatását? Ezekre a kérdésekre ad választ a videóban dr. Kovács-Öller Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának retinakutatója.

Fotó: Envato

Forrás: munkaeropiac.eu