Ilyen lesz a metaverzumban dolgozni

2022.03.26. - szombat

Egyre több vállalat gondolja úgy, hogy a home office és a hibrid munkavégzés után a metaverzum jelenti majd a megoldást a munka világában.

A legtöbb munkavállaló nem akarja a teljes munkaidőt az irodában tölteni, függetlenül attól, hogy a koronavírus valamelyik hullámának csúcsán, vagy éppen völgyében vagyunk. Közben már lázasan dolgoznak a cégek azon, hogy a metaverzumban teremtsék meg a virtuális iroda és ezzel a távmunka új dimenzióit. A legújabb trendeket és kilátásokat a protocol.com segítségével foglaltuk össze.

Ma még talán nehéz elképzelni, hogy az alkalmazottak nagy része egy virtuális szobában üljön, és egész nap kollégáik digitális alakjaival, avatárjaival találkozzon, de sokan már most is ezt teszik a világban olyan online platformok segítségével, mint a Gather, a Teamflow, vagy a Virbela.

Ki építi a jövő virtuális irodáit?

Úgy tűnik, hogy a Big Tech cégektől a csilli-villi új startupok-ig mindenki be akar szállni. A Microsoft azt tervezi, hogy VR/AR platformját, a Mesh-t integrálja a Teams-be, és utaltak már jövőbeli „magával ragadó terekre” is. A Meta Horizon Workroom-okat épített az Oculus headsetekkel tartott megbeszélésekhez. De a munkahelyi metaversumot valószínűleg azok a cégek építik majd meg, amelyekről még sosem hallottunk.

A virtuális irodákkal foglalkozó cégek már a „metaverzum” szó megjelenése előtt is nagy népszerűségnek örvendtek. A távmunka tömeges elterjedésével a startupok megérezték a lehetőséget. Néhányan komoly pénzeket szereztek nagynevű befektetőktől. 

A protocol.com információi szerint a 2020 májusában alapított Gather 77 millió dollárt, a Teamflow pedig 50 millió dollárt gyűjtött 2021 januári indulása óta. A Virbela, amely nem startup, hanem 2012 óta virtuális világokat építő cég, 2020 második negyedévében már 260%-kal növelte bevételeit.

A digitális irodákat építő cégek szemszögéből nézve ez egy korlátlan piac. Florent Crivello, a Teamflow vezérigazgatója szerint a távmunkára való átállás a legfontosabb változás a gazdaságban az ipari forradalom óta. 

Ilyenek a mostani a virtuális irodák

A Gather úgy néz ki, mint egy régimódi videojáték, apró, pixeles karakterekkel és 2D-s világgal. A Teamflowban egy modern kinézetű irodában mozoghatunk, a Virbela pedig 3D-s kialakítású, így egy komplett „avatár” testében mozoghatunk az irodában. A Gather és a Teamflow webes felületen keresztül érhető el, míg a Virbela szoftverét a felhasználók letölthetik – bár a vállalat dolgozik egy webes alapú ajánlaton is, amely a Frame nevet viseli.

Ülök az íróasztalomnál, hogy dolgozhassak a virtuális íróasztalomnál

Ha egy vállalat elkötelezi magát a virtuális iroda mellett, az csak akkor működik, ha a dolgozók teljes munkaidejüket ott töltik. Az pedig elég ijesztőnek tűnik, hogy a munkahét teljes időtartama alatt egy virtuális világban legyünk. Vannak már ezzel kapcsolatos tapasztalatok is, többek között a Pipo Saúde nevű cégtől, amelyik 2020-ban az elsők között kezdte el használni a Gather-t, miután úgy döntött, hogy a távmunkát választja.

Manoela Mitchell, a Pipo Saúde társalapítója és vezérigazgatója arról számolt be, hogy kezdetben nagy ellenállásba ütköztek az alkalmazottak részéről, de a tendencia megfordult, ahogy az emberek elkezdtek hozzászokni. Az egyeztetések, meetingek is gördülékenyebbek lettek és rövidebb időt vettek igénybe.

Mások viszont azt gondolhatják, mi értelme van annak, hogy az íróasztalomnál ülök a számítógépnél, csak azért, hogy bejelentkezzek egy virtuális irodába? A Trello társalapítója és a metaversum rajongója, Michael Pryor szerint ez a gondolkodás akkor változik meg, amikor mindenki más is ott ül a virtuális íróasztalnál velünk. „Az, hogy virtuálisan együtt vagyunk és a saját dolgunkat csinálhatjuk, valójában nagyon értékes, és lehetőséget biztosít arra, hogy véletlenszerű beszélgetéseket folytassunk az emberekkel” – mondta Pryor.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

Forrás: karriertrend.hu