Extra szabadságot ad a nőknek menopauza alatt és terhességmegszakítás után egy angol cég

2021.10.08. - péntek

Az Asos online divatáruház munkatársai rugalmasan dolgozhatnak, valamint szabadságot vehetnek ki a menopauza, a terhességmegszakítás, és a termékenységi kezelés idején.

forrás: pixabay.com

Ez egyike azoknak az új irányelveknek, amelyeket a ruházati kiskereskedő vezetett be, hogy támogassa alkalmazottait, akik „egészségüket érintő eseményeken mennek keresztül”. Az Asos csütörtökön életbe lépő egyéb intézkedései közé tartozik a fizetett szabadság azoknak az alkalmazottaknak, akik elvetéltek  vagy termékenységi kezelésen esnek át. A vállalat közölte: a 10 napos szabadságot a nők partnerei is megkapják.

Az új intézkedések nemek szerint semlegesek, nyilatkozta a The Guardian-nek az  Asos, vezérigazgatója, Nick Beighton, hozzátéve, hogy a személyzetet „személyesen és anyagilag” is támogatják. “Mindannyian váratlan kihívásokkal szembesülhetünk az életben, és néha ezek nagyon nehéz helyzetbe hozhatnak bármelyikünket, amelyek azt eredményezhetik,  hogy ott kell hagynunk vagy változtatnunk a munkánkon”. „Azért indítottuk ezeket az új irányelveket, hogy megnyugtassuk az összes dolgozónkat, hogy továbbra is mellettünk állunk ezekben a nehéz időkben”

terhességvesztés mellett a termékenységi kezelés – amely nem korlátozódik egyetlen korcsoportra sem – és a menopauza is beletartoznak a fizetett szabadságot igénylő tágabb egészségügyi problémák közé, ahogy a rákkezelés és a nemváltó műtét is. A társaság legfeljebb hat hét fizetett szabadságot biztosít  több mint 3800 fős  személyzetének, akik főként az Egyesült Királyságban élnek, és akik ilyen kezeléseken vesznek részt, de a családon belüli bántalmazás elől menekülőknek is.

Az Asos egyébként a hét elején jelentette be először úgynevezett „etnikai béradatait”, amelyek szerint a kisebbségi alkalmazottak medián bére 5,9%-kal magasabb, mint fehér kollégáiké. A kiskereskedő szerint ez 21,2% -os javulást jelent a nemzetiségi átlagbérkülönbségben 2020 óta.

Az Asos lépései a Monzo online bank májusi bejelentését követik, amely fizetett szabadságot biztosít a terhesség elvesztésével érintett munkavállalóknak , miután korábbi vezérigazgatója, Tom Blomfield távozott. Blomfield, a Monzo alapítója, januárban mondott le, szorongásos és stresszes panaszok miatt. A Monzo házirendje akár 10 további napi fizetett szabadságot biztosít mindkét partnernek, ha a házaspár abortusz, vetélés vagy halvaszületés veszíti el babáját.

#asos #szabadsag #menopauza #tamogatas

Forrás: munkaeropiac.eu