Ennyi mindent beáldoznánk, csak home office-ban maradhassunk!

2021.11.24. - szerda

Egy közelmúltbeli amerikai felmérés szerint a munkavállalók jelentős része lemondana szabadnapjairól, többet dolgozna vagy akár elfogadná fizetése csökkentését is csak azért, hogy távmunkában dolgozhasson, de vannak, akik a szavazati jogukat is „elengednék” a home office lehetőségéért.

A járvány alatt számos amerikai munkahelyen részleges vagy teljes távmunka folyt, de annak ellenére, hogy a delta-variáns egyre jobban terjed és folyamatosan emelkedik a fertőzésszám, a munkáltatók megpróbálják visszahívni az alkalmazottakat az irodákba. Sok munkavállaló azonban az otthoni teendőket sokkal jobban el tudja látni home office-ban, többen a fertőzéstől félnek, míg mások egyszerűen csak nem akarnak ingázni.

Akár kevesebb pénzért is….

A Breeze biztosítótársaság megbízásából készült online felmérés szerint az amerikai munkavállalók kétharmada érzi úgy, hogy a munkáját teljes egészében home office-ban is el tudja végezni, ráadásul még 5 százalékos fizetéscsökkentést is vállalna ezért.  Sokuknál ráadásul ez azt jelentené, hogy több évnyi korábbi fizetésemelésüket engednék el a célért – írja a Bloomberg az eredményekről. A fizetéscsökkenés vállalása egyébként az ingázóknál ésszerű magyarázat, hiszen így egy tavalyi tanulmány becslése szerint az otthoni munkavégzéssel az emberek havonta több száz dollárt takarítanak meg, azzal, hogy nem kell költeniük a közlekedésre.

A Pollfish közvélemény-kutató cég által végzett online felmérésben 1000 olyan alkalmazott válaszolt, akik “olyan munkát végeznek vagy keresnek, amely teljes egészében távolról is elvégezhető”. A legtöbben azt mondták, hogy 5 százaléknál többet nem adnának fel a bérükből, de a válaszadók 15 százaléka azt mondta, hogy a fizetésük 25 százalékát is hajlandó lenne lefaragni a távmunkáért. A dolgozók közel fele szabadnapjainak negyedéről lemondana, 15 százalék pedig azt mondta, hogy az összes fizetett szabadnapjáról lemondana azért, hogy otthonról dolgozhasson.

Sokan a választói jogról is lemondanának

A válaszadók egyharmada elengedné a jövőbeni országos és helyi választásokon való szavazati jogát. Ebben a kérdésben a Z generáció volt a legeltökéltebb: 44 százalékuk azt mondta, hogy lemondana a szavazati jogáról, míg a baby boomerek voltak a legjogpártibbak, akiknek csak 27 százaléka vállalná ezt a home office-ért.

Fotó: Envato

Forrás: munkaeropiac.eu