Bombabiztos karrierek – ezek lesznek a legkeresettebb szakmák 2030-ig

2022.03.01. - kedd

A legerősebb világtrendeket figyelembe véve megnéztük, milyen szakmákkal lehet a legkönnyebben elhelyezkedni már most és 5-6 év múlva is?

A legjobban fizető szakmák között, amelyek a leggyorsabban növekednek, van néhány olyan, amire sokan gondolnak, de találhatunk a listán meglepetéseket is.

Háziápoló, betegápoló

Az előrejelzések szerint több millió háziápolóra lesz szükség a világban 2030-ig. Az összes pálya közül itt jelzik a legnagyobb volumenű növekedést. Ha szeretnél másokon segíteni, akkor a háziápoló lehet a te szakmád, aki otthonukban nyújt napi ellátást a betegeknek. Gyógyszereket ad be, ellenőrzi a vérnyomást, pulzust, testhőmérsékletet. A hospice-ügynökségnél dolgozók pedig speciális képzést kapnak a munkájuk elvégzéséhez.

Napelemszerelő

Ha szeretsz kint dolgozni, és a szerszámaiddal dolgozni, akkor ez a munka tökéletes lehet számodra.  A fő feladatod a napelemek telepítése a tetőkre.

Az USA-ban például a kezdő fizetés körülbelül 45 ezer dollár évente. Ráadásul ez egyike azoknak a jól fizető állásoknak, amelyekhez nem szükséges főiskolai diploma.

Fitneszoktató

A covid alatti bezártság tovább növelte a keresletet a fitneszoktatók iránt. Sokan akarnak újra formába lendülni, vagy csak egészségesebben élni, mint korábban. Egy fitnesz instruktor, vagy személyi edző a statisztikák szerint az USA-ban akár 59 000 dollárt is kereshet.

Sminkmester

A Youtube/Tiktok csatornák robbanásszerű növekedése magával hozta azt is, hogy az online térben szereplők egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb dolga az, hogy jól nézzenek ki. Ehhez profikra van szükség, a legjobbak akár 7 számjegyű összeget is kereshetnek.  A szakma sztárjai az USA-ban a filmiparban dolgozó sminkesek, akik évente átlagban 112 00 dollárt keresnek és sokat utaznak egzotikus forgatási helyszínekre.

Szoftverfejlesztő, szoftverminőség-elemző

Ez talán a legkevésbé meglepő szakma a biztos karrierek felsorolásánál, mert az IT szektor a legjobban fizetett terület ma Magyarországon. A minőségbiztosítás sokféle formában létezik, a saját kódját tesztelő fejlesztőtől kezdve az automatizált tesztelő eszközökkel dolgozó tesztgurukig. Számos gyártó és csoport elismerte a tesztelést a fejlesztési és karbantartási folyamat szerves részeként, és tanúsítványokat dolgozott ki a minőségbiztosítási folyamat és a tesztelő eszközök egységesítése és bemutatása érdekében.

 A fejlesztők azzal kezdik, hogy megkérdezik az ügyfelet, hogyan tervezi használni a szoftvert, hogy meghatározzák, milyen alapvető funkciókra van szüksége a felhasználónak.

Segítenek meghatározni a biztonsági követelményeket is. Ezután megtervezik a programot, és szorosan együttműködnek egy programozóval, aki megírja a kódot. Egyes fejlesztők azonban maguk is írnak kódot.

Piackutató, piacelemző

A kereskedelemben kulcsfontosságú pozíció ez, hiszen a piackutató segít a vállalkozásnak kitalálni, hogyan, kinek és milyen áron értékesítsen. Ehhez a munkához analitikus és kritikus gondolkodás szükséges. Fontos az is, hogy szeressünk adatokkal, grafikonokkal dolgozni, hiszen ez teszi majd ki a munkánk nagy részét.

Szélturbina technikus

Az előrejelzések szerint világszinten 68%-os növekedés lesz ezen a területen a munkaerő-felvételben, csak az USA-ban ötezer új munkahely jön létre ebben a szakmában 2030-ig.

Nem meglepő, hiszen a megújuló energia világtrend. Aki élvezi, hogy nem a négy fal között, hanem a szabadban dolgozhat, nem fél a magasságtól és szeret szerelni, az bátran gondolkozhat ebben a szakmában. A szárazföldi szélerőmű parkok mérete, kapacitása – és ennél fogva az építési és installálási ideje is – projektenként változó. Egy, általában 100 méter körüli magasságban működő szélturbina megépítéséhez 6-7 ember precízen összehangolt munkája szükséges.

Szerző: K.T.

Forrás: karriertrend.hu