Betegen munkába – mennyit nyersz, ha nem mész táppénzre?

2021.11.04. - csütörtök

Az Európai Unióban a magyar dolgozók vállalnak a legnagyobb arányban munkát akkor is, ha betegek, mivel az alacsony bérből élők táppénze veszélyezteti az amúgy is alacsony vagy közepes mértékű fizetést.

„Csak egy kicsit köhögök és folyik az orrom, de lázam nincs. A munkámat ugyanúgy el tudom látni. Nem szeretnék hiányozni, hiszen a táppénz sokkal kevesebb, mint a rendes fizetésem. Nem engedhetem meg magamnak, hogy otthon maradjak.” Ugye, ismerős ez a belső monológ, amit szinte mindenki végigmond magában a betegséggyanús helyzetekben?

Önmagára koncentrálva, hogy ő miként tudja lemenedzselni a munkanapját, és bár talán azzal is tisztában van, hogy ugyan nem képes 100%-on teljesíteni, mégis bemegy. Ja, hogy esetleg a kollégákat is megfertőzheti? Mert, ugye, ez csak egy kis nátha, a gyerek is kigyógyult belőle egy hét alatt. A Covid óta valószínűleg érzékenyebbek lettünk a betegen munkába témára, hiszen nem tudhatjuk, hogy milyen vírusokat ad át a levegőben, a kilincsen, a közös használatú helyiségekben és tárgyakkal az, aki tüsszög, köhög, állandóan törli az orrát. Azonkívül, hogy a legtöbben igyekeznek megtartani a kellő távolságot a beteg emberrel, az is elég zavaró, ha egész nap az orrfújás, köhögés és miegymás kellemetlen hangját is el kell viselni adott légtérben.

Igaz-e, hogy a pénz miatt megéri betegen is dolgozni?

Nem tehetem meg, hogy otthon maradjak, mert sokkal kevesebb lesz a táppénzem, mintha fizetést kapnék. Na, akkor végezzünk egy gyors kalkulációt. A diplomás minimálbér 2021-ben 219000 Ft, ha öt napra elmegyek táppénzre (ami alatt általában meggyógyul egy átlagos felsőlégúti betegség), akkor az egy napra jutó 7 200 Ft kereset helyett 4 320 Ft-ot kapok táppénzként. Az egy hétre 14 400 Ft-os különbséget jelent. Tehát ennyivel viszek kevesebbet haza a következő hónapban. Vegyük hozzá az öt nap alatt munkahelyen elfogyasztott ebédet, a munkába járáshoz kapcsolódó járulékos költségeket, amik nincsenek, ha otthon fekszem és gyógyulok. Vagy a gyógyszerek árát. Ha nem tudom, mit érdemes szednem, összevásárolok egy csomó vitamint, köhögéscsillapítót, miegymást, a mai árakat tekintve 10 ezer alatt nem úszom meg. Míg, ha az orvos célzottan megmondja, mi segíthet, lehet, hogy a házi praktikák mellett csupán néhány ezer forintra rúg a patikaszámla. Nem beszélve arról, hogy miattam nem esik ki más a munkából, mert nem vittem be a vírust a céghez. Ja, és egy lábon kihordott, esetleg nem jól kezelt betegség gyógyulása elhúzódhat, meg, ugye, ott vannak a szövődmények is…

Szóval érdemes elgondolkodni, hogy mi a jobb nekünk és a minket alkalmazó cégnek. Ha van rá lehetőség, és munkavégzésre alkalmasnak találjuk magunkat, kérhetjük a home office lehetőségét, ezzel mindketten jól járunk. Át is lehet csoportosítani a munkát, kivehetünk néhány nap szabadságot, hogy tudjunk pihenni, végső esetben pedig marad a táppénz.

Mérlegeljünk: mit veszítünk és mit nyerünk azzal, ha kivonjuk magunkat a munkából és kifeküsszük magunkból a kórságot. Nem kizárt, hogy egy néhány napos intenzív pihenés felgyorsítja a gyógyulási folyamatot, így sokkal hamarabb túlleszünk a betegségen, mintha a munkahelyen szenvednénk.

Szerző: K.T.

Forrás: Envato

#tappenz #fizetes #megelhetes #betegseg #homeoffice

Forrás: munkaeropiac.eu