Az érettségivel ma már kitörölhetitek…avagy van-e élet diploma nélkül?

2021.11.12. - péntek

…mondták a gimnáziumban a tanárok és beterelték a diákokat a számítógépes terembe, hogy az interneten keressenek maguknak felsőoktatási intézményt, ahová majd beadhatják a jelentkezésüket és diplomát szerezhetnek. A végzősök egy része még nem is hallott a felviről, pedig novemberben járunk, a jelentkezést pedig február 15.-éig be kell nyújtani.

A diákok többségének semmilyen elképzelése sem alakult ki a hogyan továbbról. Többen azt is megjegyezték, hogy sok diplomával ugyanaz a helyzet, mint az érettségivel, ahogy a tanárok fogalmaztak, kitörölhetik vele… (Persze azt is érdemes megnézni, hogy a tanulmányi jegyeik alapján van-e esélyük felvételt nyerni egy felsőoktatási intézménybe.)

A középiskolában több alkalommal vettek részt a fiatalok pályaorientációs foglalkozáson, az e területért illetékes tanár külön-külön el is beszélgetett velük a jövőbeni terveikről. Még nem mindenki tudja biztosan, hogy mi szeretne lenni, ennek okán pedig azt, hogy azt milyen intézményben lehet megtanulni. Az egyik legnagyobb dilemma, hogy tényleg tovább akar-e tanulni, főként a felsőoktatásban. A tanárok (és bizonyára van kivétel) többsége előtt szinte csak a felsőfokú intézmények jelennek meg mint lehetséges utak, pedig ma már számos más alternatíva is kínálkozik.

Mi van, ha valaki nem vágyik diplomára?

A munkaerőpiac, a Covid-helyzet, a begyűjtött tapasztalatok számos fiatalt a szakmatanulás felé terelnek, mert felmérik, hogy mivel lehet mielőbb pénzt keresni és függetlenedni. Ez az út sem zárja ki azt, hogy később ne szereznének felsőfokú végzettséget. Népszerűek a fokszok (felsőoktatási szakképzés), hiszen ez két év alatt ad felsőfokú végzettséget (nem diplomát), ami később szintén megfejelhető egy diplomával. De az az út is járható, hogy valaki az érettségi után elkezd dolgozni, és néhány év munka, időközben megszerzett önismeret tapasztalatával választja ki a számára leginkább testhez illő iskolát, képzést.

Új szakmák, új pályaválasztási módszerek

A világ roppant gyorsan változik, ugyanígy a szakmák is. Ma már szinte mindent áthat az informatika, ehhez valamilyen szinten mindenkinek értenie kell, aki a jövőben boldogulni szeretne. Szakmák tűnnek el és naponta születnek újak, a 10-20-30 évvel ezelőtt bevált pályaválasztási módszerek nem, vagy csak részben használhatók manapság. Sokan független munkavállalókéntfreelancerként képzelik el magukat, önálló vállalkozást indítanának, projekt alapon dolgoznának. Persze, fontos a terelgetés, a lehetőségek megmutatása, de a mai tizenévesek öntudatosak, még ha bizonytalanok is, kevésbé igénylik a segítséget. Évtizedek óta emlegetjük a címben idézett mondatot, ám az influenszerek, a vloggerek, a tehetségkutatók és a tizenéves vállalkozók korában kérdés, hogy nem vesztette-e érvényét.

Szerző: K.T.

Fotó: Envato

Forrás: munkaeropiac.eu