Az atipikus foglalkoztatás előnyei

2018.11.14. - szerda

A munkáltatók az atipikus foglalkoztatás jogi kereteivel ismerkedhettek meg az „Atipikus munkavégzés a munka- és a magnélet egyensúlyáért” rendezvényen.

A „Munka ÉS Család – A nők munkaerő-piaci helyzetének javítása és Nő-Köz-Pont létrehozása Pécsett” című, EFOP-1.2.9-17-2017-00082 számú pályázati projekt elemeként 2018. november 13-án, a Vasutas Művelődési Házban tartott rendezvény célja az volt, hogy a pécsi munkáltatók képviselői az atipikus foglalkoztatás legjellemzőbb formáival megismerkedhessenek.

A Pécsi Sport Nonprofit Zrt., a MIOK a hátrányos helyzetű emberekért Alapítvány, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a Pécsimami Közhasznú Egyesület közösen nyert el vissza nem térítendő támogatást a Pécsi Család és KarrierPONT létrehozására és működtetésére. A projekt célja a nők munkaerő-piaci helyzetének javítása, az atipikus foglalkoztatási formák népszerűsítése és elterjesztése, a munkáltatók és a munkavállalók együttműködésének előmozdítása, a család és a munka összeegyeztethetőségének érdekében.

Előadást tartott Lakosa Zita, a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. képviselője, valamint Dr. Bankó Zoltán, a PTE egyetemi docense, akik az atipikus foglalkoztatás típusait, előnyeit és esetleges kockázati tényezőit mutatták be, a munkáltatók szemszögéből.

A legfontosabb kérdés, hogy miért is kell egyáltalán a munkáltatóknak az atipikus foglalkoztatással törődniük? A válasz persze a munkaerő-piaci trendek ismeretében kézenfekvő: jelenleg egyszerre beszélhetünk munkaerőhiányról, munkaerő megtartási problémákról és elhelyezkedési problémákról is. Ebben a helyzetben a munkáltató és a munkavállaló számára is kölcsönösen előnyös helyzetet teremthet a rugalmas, a megszokott „reggel 8-tól délután 4-ig” típusútól eltérő foglalkoztatás.


Az atipikus foglalkoztatás előnye a hátránya is egyben: bár mintákat és jó példákat találhatunk, de végső soron a munkáltató és a munkavállaló egyedi megállapodása kell ahhoz, hogy egy, a megszokottól eltérő munkavégzés sikeres legyen. Ez a folyamat pedig konfliktusokkal jár akár a főnök-beosztott viszonyban, akár a munkavégző és az ő kollégái között. Az energia befektetés viszont megtérül. Azokon a helyeken, ahol a munkáltató tudatosan figyel és tesz azért, hogy a munkavállaló képes legyen összehangolni a munkájából adódó kötelezettségeket a magánélettel és a családdal, kisebb lesz a fluktuáció és lojálisabbak, motiváltabbak lesznek a munkatársak. Így idővel a munkavállaló egyéni előnye üzleti előnnyé alakul át egy termelékeny, eredményes vállalatban.

 


Az atipikus foglalkoztatás nehézsége, hogy gyakran a munkáltatók sincsenek tisztában a lehetőségekkel. Ahogy Gellén Nóra előadásából megtudtuk, a Pécsi Család és KarrierPONT ingyenes szolgáltatásai között egy munkáltatóknak  szóló, 20 órás képzést is találunk. A MIOK a Hátrányos Helyzetű Emberekért Alapítvány oktatói a képzésen minden szükséges információt átadnak, ami a munkáltatók hasznára válhat a családbarát vállalati kultúra és a rugalmas foglalkoztatás bevezetéséhez. Ha pedig akár munkáltató, akár munkavállaló jogi akadályokba ütközne és konzultációt venne igénybe, a KarrierPONT jogászaira is számíthat.

A rendezvénysorozat következő november 20-i záróeseményen jó gyakorlatokat mutatnak be helyi munkáltatók, melyre munkáltatókat és munkavállalókat is várnak a szervezők.