Atipikus foglalkoztatás? Elmondom hogyan

2018.11.19. - hétfő

A munkáltatók és a munkavállalók jó példákon keresztül az atipikus foglakoztatás lehetőségeivel ismerkedhettek az „Atipikus munkavégzés a munka- és a magnélet egyensúlyáért” rendezvényen.

A „Munka ÉS Család – A nők munkaerő-piaci helyzetének javítása és Nő-Köz-Pont létrehozása Pécsett” című, EFOP-1.2.9-17-2017-00082 számú pályázati projekt elemeként 2018. november 20-án, a Vasutas Művelődési Házban tartott rendezvény célja az volt, hogy a pécsi munkáltatók képviselői és a munkavállalók az atipikus foglalkoztatás legjellemzőbb formáival megismerkedhessenek.

A Pécsi Sport Nonprofit Zrt., a MIOK a hátrányos helyzetű emberekért Alapítvány, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a Pécsimami Közhasznú Egyesület közösen nyert el vissza nem térítendő támogatást a Pécsi Család és KarrierPONT létrehozására és működtetésére. A projekt célja a nők munkaerő-piaci helyzetének javítása, az atipikus foglalkoztatási formák népszerűsítése és elterjesztése, a munkáltatók és a munkavállalók együttműködésének előmozdítása, a család és a munka összeegyeztethetőségének érdekében.

A rendezvényen köszöntőt mondott Vári Attila, a PSN Zrt. vezérigazgatója és a Magyar Vizilabda-szövetség elnöke. Megtudtuk, a PSN Zrt. a létesítmények üzemeltetése mellett a rendezvényein is számos atipikus munkalehetőséget biztosít – elég csak az edzőkre, oktatókra, pénztárosokra vagy recepciósokra gondolni, akik túlnyomórészt hétvégente dolgoznak. A számos kulturális és sportesemény lehetőséget teremt a hátrányos helyzetű családok és olyan munkavállalók foglalkoztatására, akik nem a megszokott, nyolcórás munkaidőben végzik a feladataikat.


A továbbiakban előadást tartott az Esztergál Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ igazgatója, Nagy István; a Siklósi várszínház Nonprofit Kft. vezetője, Szentyörgyváry Péter és a Hauni Hungária Gépgyártó Kft. kommunikáció és marketing referense, Schmidt Szilvia. Az előadásokból bár a legkülönbözőbb területeken működő cégekkel ismerkedhettünk meg, mégis volt egy közös metszet: mind munkáltatói, mind munkavállalói szempontból előnyösnek ítélik az atipikus foglalkoztatás különböző formáit. Úgy látják, a rugalmasabb hozzáállással nem visszaélnek a dolgozók, hanem ellenkezőleg, hálásak érte és motiváltabbak, lojálisabbak emiatt, ami hosszútávon a vállalkozások számára is előnyös helyzetet teremt.

A jó példák mellett Gellén Nóra előadásából megtudtuk, a Pécsi Család és KarrierPONT ingyenes szolgáltatásai között képzéseket találunk, melyek akár a munkáltatók, akár a munkavállalók számára hasznosak lehetnek. A MIOK a Hátrányos Helyzetű Emberekért Alapítvány oktatói például minden szükséges információt átadnak, ami a munkáltatók hasznára válhat a családbarát vállalati kultúra és a rugalmas foglalkoztatás bevezetéséhez, de tartanak előadást az időmenedzsmentről és az online naptárak praktikus használatáról is. Ha pedig akár munkáltató, akár munkavállaló jogi akadályokba ütközne és konzultációt venne igénybe, a KarrierPONT jogászaira is számíthat.

Az esemény legizgalmasabb része a kerekasztal beszélgetés volt, ahol atipikusan foglalkoztatott nők osztották meg személyes tapasztalataikat, és persze a beszélgetésbe a közönség soraiban ülők is becsatlakozhattak. A bemutatkozás során kiderült, a résztvevők mind más-más családi háttérrel rendelkeznek, az életük más szakaszában járnak és az atipikus munkavégzés különböző formáit végzik. A közös pont, hogy mindannyian előnyként élik meg az atipikus foglalkoztatási formát, hisz az ezzel járó szabadabb időbeosztás lehetővé teszi, hogy a családtagjaikról gondoskodjanak, vagy épp vállalkozóként a karrierjük szempontjából fontos projektekben is részt vehessenek – mindezekre pedig a hagyományos munkavégzésben nem lenne lehetőségük. Természetesen az atipikus munkavégzés felelősséggel is jár. A munkavállalónak ilyenkor felügyelet nélkül kell beosztani az idejét, ami van, akik számára nehézséget okoz. Az anyák azonban a gyereknevelésnek hála olyan kompetenciákkal rendelkeznek, melyek az atipikus munkavégzés során is az előnyükre válnak.

A projekt 2019-ben és 2020-ban is folytatódik, így a jövőben további szemléletformáló eseményekre lehet számítani, melyről bővebb információt a baranya.munkacsalad.hu oldalon találhatnak az érdeklődők.