Állás, amit nem szabad elfogadni

2021.06.30. - szerda

Dolgozni kell, de jó állást találni nem könnyű. Álláskeresőként gyakran a jövőtől való félelem blokkolja az embert, és kényszeríti bele olyan kompromisszumokba, melyek utólag fejfájást okoznak. Fontos lenne a nehéz helyzetben is emlékezni rá, hogy a folyamat során nem csupán a munkaerőpiac kihívásaival kell megküzdeni, hanem azzal is, hogy összehangoljuk magunkban a saját elvárásainkat a lehetőségekkel, és megtanuljuk tisztán látni, mi is az a feladat, amit jó érzéssel felvállalunk, és melyik az a munkáltató, aki mellé elszegődünk hosszabb távra.

Napi nyolc – esetleg több órát – töltünk majd el a kiválasztott munkahelyen, a kijelölt feladatokkal, tehát nem mindegy, milyen feltételekkel szerződünk.

Karriertanácsadók szerint van néhány intő jel, amit érdemes tudni, ha el akarjuk kerülni a csalódást vagy a kudarcot, illetve, ha nem szeretnénk magunkat kényelmetlen helyzetbe hozni.

Az egyik riasztó jel, ha megalázóan alacsonyt bért kínálnak fel. Léteznek olyan munkakörök, melyeket érdemes elvállalni alacsony fizetésért, de csak akkor, ha a jövedelem helyett kínálnak egyéb vonzó perspektívát – gyors továbbjutási lehetőséget, speciális ismereteket, a képességek fejlesztését vagy értékes kapcsolatokat.

Fontos és természetes elvárása mindenkinek, hogy perspektívát lásson maga előtt, legyen egy jövőkép, ami fejlődést ígér. Riasztó jel, ha a kiválasztott állás nem biztosít karrierutat vagy távlatot, ha nem kínál többet a túlélésnél.

Ha a kiszemelt munka nehezen vállalható a barátok, a család előtt, és mégis elvállaljuk, az biztosan súlyos károkat fog okozni az önbecsülésünkben. Nagyon fontos, hogy büszkék lehessünk a munkánkra, a szégyen érzését a fizetés sem tudja kompenzálni.

A munkáltató a hirdetés megfogalmazásával közzétette, milyen igényeket támaszt az új munkatárssal kapcsolatban, milyen lehetőségeket biztosít, és milyen felkészültségű, képességű munkavállalót keres. A feltételrendszert ő állítja ki, ő válogat a jelentkezők között, és az ajánlatot is ő teszi. Az ritkán látható, hogy a kiválasztás hátterében valójában milyen szempontok játszanak közre, ezért is érdemes tisztában lenni azzal, hogy pályázóként amellett, hogy igyekszik az elvárásoknak megfelelni, jó, ha a saját valós igényeire koncentrál.

Álláskeresőként érdemes megtanulni a sorok között olvasni az ajánlatok olvasásakor is

Vészjel lehet, ha a hirdetésből nem derül ki semmi a munkaköri elvárásokról, átlagon felüli fizetést ígér, ugyanakkor nem érdeklődik a hirdető a jelentkező iránt.

Az, hogy a hirdetés mögött áll-e valós cég, szintén ellenőrizendő. A nehezen vagy nem beazonosítható hirdető mögött vélhetően csalás áll.

Akkor is érdemes óvatosnak lenni, ha gyanús a hirdetés nyelvezete, rossz a helyesírás. Ilyen esetben vagy igénytelen munkaadó áll a háttérben, vagy egy véletlenszerű álláshirdetés tükörfordítását olvashatjuk.

Soha ne fizessünk pénzt álláshirdetés alapján semmilyen jogcímen, és kerüljük el az olyan helyzeteket is, ahol azonnali döntést várnak tőlünk!

Az ismerősnek tűnő hirdetés mögött pedig vélhetően egy olyan munka áll, amit hosszú ideje nem sikerült betölteni.

Forrás: https://munkaeropiac.eu