6 jel, ami arra utal, hogy munkaholista vagy!

2021.11.10. - szerda

Rendszeresen túlvállalod magad és a munka teljesen átjárja az életed minden területét? Kimerült vagy és úgy érzed, hogy lassan elfogysz a terhek alatt? A munkaholizmus kerülget? Rácz Anna Zsófia pszichológussal segítünk a megoldásban.

Akár szereted a munkád, akár nem, előfordulhat, hogy teljesen elárasztja az életedet. A munkaholizmus azt jelenti, hogy kontrollálhatatlan és folyamatos igényed van a munkára. Vigyázz! Ez nem ugyanaz, mint a folyamatos túlóra, vagy egy -egy húzósabb projekt miatti pörgés. Ez egy mentális probléma, ami kezelést igényelhet!

Íme 6 jel, amiből gyanakodhatsz, hogy erről van szó:

  • Sokáig dolgozol, haza viszed a munkát akkor is, amikor ez nem indokolt.
  • Folyamatosan csekkolod az üzeneteket, e-maileket, az éjszaka közepén is.
  • Ünnepek, szabadság alatt is dolgozol, de minimum figyeled az üzeneteket.
  • A kapcsolataid veszélybe kerülnek a munka miatt.
  • Nem, vagy keveset alszol.
  • A munkád által definiálod magad.

„Az első és legfontosabb lépés a tudatosítás – hívja fel a figyelmet Rácz Anna Zsófia (RAZS) pszichológus. „Könnyűnek tűnik, pedig egyáltalán nem az. Belátni, hogy valami nem stimmel, szembesülni az árnyékos oldalunkkal igazán megterhelő kihívás. Ha azonban ez megvan, az első nagy lépést már megtettük” – teszi hozzá.

Ha sikerült belátni, hogy erről lehet szó, a következő lépések egy részét önállóan, a többit viszont segítség bevonásával érdemes megtenni.

„Felállítani egy célt, és elgondolkozni a saját határainkon jó „házifeladat” lehet. Azonban a munkafüggőség mögötti okok feltárása és ezzel a tünetek megszűntetése már szakembert igényelhet” – hívja fel a figyelmet a pszichológus. „Akár egy rövid, néhány alkalmas folyamatban utána lehet járni, hogy például mik azok a nehézségek az életünkben, amik elől szívesen a munkába menekülünk, amikről szívesen tereljük el a figyelmünket a munkahelyi levelezés olvasgatásával”.

A munkaholizmus amellett, hogy nagy hatással lehet a magánéletre, különféle egészségügyi kockázatokkal járhat, mint például a kardiovaszkuláris megbetegedések vagy a diabétesz.

Ha a munkaholizmus tüneteit tapasztalod magadon vagy a környezetedben, ne félj segítséget kérni: pszichológus, vagy coach bevonásával megtalálhatod újra az elveszett egyensúlyt.

Forrás: https://wearethecity.com/six-signs-youre-a-workaholic-and-how-to-deal-with-it/

Szerző: B.B.

Fotó: Envato

#munkaholizmus #fuggoseg #munkapszichologia #terheles #kieges #coach #karrier

Forrás: munkaeropiac.eu