Már lehet igényelni a havi 40 ezer forint bölcsődei támogatást! Segítünk, hol és mi kell hozzá

2019.08.16. - péntek

Megjelent a napokban, hogy a Magyar Államkincstár vissza nem térítendő támogatást nyújt maximum havi 40.000 forintig a kisgyermeket nevelő szülők munkaerőpiaci visszatérésének támogatása céljából. Segítünk, hogy egy kicsit jobban átlássátok a dolgot és, hogy ki az aki jogosult rá, illetve hol tudjátok igényelni.

Kik igényelhetik a havi bölcsődei támogatást

A támogatásban az a szülő részesülhet, aki 20 hetesnél idősebb gyermeket nevel, olyan településen vagy kerületben él, ahol nincs bölcsődei ellátás vagy az igénylők száma meghaladja a rendelkezésre álló férőhelyeket, emellett rendelkezik bankszámlával és Ügyfélkapu-hozzáféréssel.

A támogatás célja a kisgyermeket nevelő szülők munkaerőpiaci visszatérésének ösztönzése, emiatt a támogatásban nem részesülhetnek azon szülők, akik a támogatási kérelem beadásakor már aktív munkaerőpiaci státusszal rendelkeznek (tehát aktívan dolgoznak).

Mekkora összeget lehet igényelni

A Kincstár legfeljebb havi 40 ezer forint összeghatárig nyújt támogatást a munkahelyi, illetve családi bölcsődékben elhelyezett kisgyermekek személyi térítési díjára vonatkozóan. Amennyiben a gyermek elhelyezéséért fizetett díj kevesebb, mint 40 ezer forint, akkor a támogatás összege a bölcsődei havidíjösszegével megegyező lesz, amennyiben pedig meghaladja a 40 ezer forintot, akkor a különbözetet a szülőknek szükséges fedezniük, arra a Kincstár nem nyújt támogatást.

A támogatás utófinanszírozott jellegű, ami azt jelenti, hogy a szülőnek a térítési díjat ki kell fizetnie, és a kifizetett térítési díjról szóló számla alapján nyújt támogatást a Kincstár.

Mikortól lehet beadni

A támogatási kérelmet 2019. augusztus 9-től a benyújtás felfüggesztéséig, de legkésőbb 2021. december 31-ig lehet benyújtani. És a támogatásban a szülő a gyermeke óvodai nevelésének megkezdéséig támogatható!

A támogatási kérelem benyújtásának előfeltétele, hogy a támogatást igénylő szülő rendelkezzen:

a) ügyfélkapu regisztrációval (a támogatási kérelem benyújtása és az ügyintézés céljából);

b) bankszámlával (a támogatás folyósítása céljából).

 

Bővebb tájékoztatás

E-mailben a ginop[at]allamkincstar.gov[dot]hu címen érdeklődhetek.

Telefonos ügyfélszolgálat: +36-1-452-2903
A telefonos ügyfélszolgálat elérhetősége: hétfő- csütörtök: 8.00 -16:30, péntek: 8:00-14.00.

Hol lehet beadni?

A támogatási kérelem kizárólag elektronikus úton, a Kincstár által biztosított elektronikus űrlapon, ügyfélkapun keresztül központi azonosítással (KAÜ) nyújtható be.

Online igénylő rendszer bölcsődei támogatáshoz (A sárga „gombra” kell kattintani, persze kell ügyfélkapu.)